Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο προηγούνται σε νέα υπεράκτια αιολικά

Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο προηγούνται σε νέα υπεράκτια αιολικά
Τρίτη, 21/02/2023 - 06:48

Τα υπεράκτια αιολικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ανέρχονται συνολικά σε 99,8 GW, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την RenewableUK.

Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE και η ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial υπέγραψαν πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την κοινή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ισπανία. Η Ferrovial έχει ήδη υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή τεσσάρων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.750 MW στις ακτές του Lugo και της Pontevedra (βορειοδυτική Ισπανία), της Gerona (βορειοανατολική Ισπανία) και στα Κανάρια Νησιά. Η RWE και η Ferrovial έχουν ήδη συνεργαστεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία, καθώς αναπτύσσουν από κοινού 490 MW χερσαίας αιολικής ισχύος και 90 MW ηλιακής ισχύος στη χώρα.

Στα τέλη του 2021, η Ισπανία είχε μόνο 5 MW εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ. Τον Δεκέμβριο του 2021, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής και θαλάσσιας ανάπτυξης ενέργειας, ο οποίος στοχεύει σε 3 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Την ίδια ώρα τα υπεράκτια αιολικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ανέρχονται συνολικά σε 99,8 GW, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την RenewableUK. Η έρευνα δείχνει ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα στο χαρτοφυλάκιο του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζουν αύξηση 14 GW τους τελευταίους 12 μήνες. Τα έργα περιλαμβάνουν 13,7 GW πλήρως λειτουργικής ισχύος και άλλα 13,6 GW υπό κατασκευή. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των υπεράκτιων αιολικών έργων σε διαφορετικά στάδια έφτασε τα 1.417 σε 38 χώρες. Με 1.174 GW σωρευτικής ισχύος, τα έργα τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθαν σε 508 GW. «Η πλήρης ανάπτυξη αυτής της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας θα μπορούσε να καλύψει το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η RenewableUK. Όσον αφορά την παγκόσμια χωρητικότητα, η οποία είναι τώρα 60 GW, η Κίνα προηγείται με 28,3 GW και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο με 13,7 GW. Το 90% της νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας που τέθηκε σε λειτουργία το 2022 ήταν σε δύο αγορές: την Κίνα (3,8 GW) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3,2 GW).