Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις
Δευτέρα, 20/02/2023 - 04:30

Θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά για να δίνει γρήγορα άδειες. Όποιος έχει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης.

Το επόμενο διάστημα θα βγει ένα πρόγραμμα για ηλιοθερμικά συστήματα για κατοικίες. Το πρόγραμμα θα αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλιακών θερμοσιφώνων παλιάς τεχνολογίας με ηλιακά συστήματα. Παράλληλα, θα τρέξει το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών με φορέα υλοποίησης τον ΔΕΔΔΗΕ που θα αφορά τις κατοικίες και θα επεκταθεί αργότερα στον αγροτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Για τα φωτοβολταϊκά στις κατοικίες ειδικά θα απαιτείται σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ και θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά για να δίνει γρήγορα άδειες. Όποιος έχει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης. Θα υπάρξει μια προδημοσίευση του οδηγού μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα νοικοκυριά και μετά θα ακολουθήσουν και για τις άλλες κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η κα Ιωάννα Νίκου- Διευθύντρια επιτελική δομή ΕΣΠΑ – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο 12ο Forum Ενέργειας το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Είναι ένα πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα δίνεται σε νέους μέχρι 39χρόνων. Για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά δικαιούχος στο πρόγραμμα εξοικονομώ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Νίκου στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» πρώτη φορά συνδυάζεται η επιχορήγηση με τον ενεργειακό στόχο. Όσο περισσότερο αναβαθμίζεται το κτίριο αυξάνεται η επιχορήγηση. Επίσης, όταν υπάρχει σύμβαση ενεργειακής απόδοσης υπάρχει ένα μπόνους έτσι ώστε η διαδικασία των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης σταδιακά να ενταχθεί και στον δημόσιο τομέα.

Στο επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027) θα υπάρχουν αρκετοί πόροι για την ενέργεια και ειδικά για τις ΑΠΕ που θα πάνε σε επιχειρήσεις και ενδεχομένως θα υπάρχει ένα συνδυασμός με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί στα νησιά στο πλαίσιο της απανθρακοποίσησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/02/2023 - 13:28