Ο ρόλος του πράσινου υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση

Ο ρόλος του πράσινου υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση
Πέμπτη, 02/02/2023 - 09:21

Ανάμεσα στους ενεργειακούς πόρους που θα πρέπει να αξιοποιήσει η Ευρώπη και η Ελλάδα για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 είναι και το πράσινο υδρόγονο, δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με σχόλιά του στην εκπομπή «Διαβουλεύσεις» της Ματρώνης Δικαιάκου στο Κανάλι της Βουλής, ο Νίκος Μάντζαρης συνόψισε τις ωφέλιμες χρήσεις αλλά και τους περιορισμούς του ενεργειακού αυτού πόρου.

Ανάμεσα στα οφέλη ξεχώρισε τις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου να συμβάλλει καθοριστικά στην απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών των οποίων το ανθρακικό αποτύπωμα παραμένει σχεδόν στάσιμο εδώ και χρόνια, αλλά και στις οδικές μεταφορές, τη ναυτιλία και τις αεροπορικές μεταφορές.

Από την άλλη μεριά, η χρήση του υδρογόνου αντενδείκνυται για τομείς όπως η ηλεκτροπαραγωγή ή η υποκατάσταση ορυκτού αερίου για θέρμανση και ενέργεια γενικά στα κτίρια, καθώς σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν σαφώς καλύτερες και οικονομικότερες λύσεις όπως ο συνδυασμός ΑΠΕ και ώριμων τεχνολογιών αποθήκευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή οι αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με ΑΠΕ για τα κτίρια.

Με δεδομένο ότι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου απαιτεί επιπλέον ΑΠΕ για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτρόλυση του νερού, χρειάζεται ισορροπία τόσο στην επιλογή των τελικών χρήσεων όσο και στα μεγέθη ώστε να μη στερηθούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την ηλεκτροπαραγωγή σε μια περίοδο που τις χρειαζόμαστε περισσότερο.