Οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ και Equinor για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ και Equinor για υπεράκτια αιολικά πάρκα
Unssplash
Πέμπτη, 19/01/2023 - 16:55

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται εδώ και καιρό ο όμιλος Ελλάκτωρ με τη νορβηγική εταιρεία Equinor προκειμένου να συνεργαστούν στον τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με την πιθανότητα συνεργασίας να είναι περισσότερο ορατή από ποτέ.

Η Equinor έχει θέσει στον πυρήνα της στρατηγικής της τη μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους «καθαρής» ενέργειας παγκοσμίως, με τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών να έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, η Equinor σχεδιάζει την ανάπτυξη εγκατεστημένων υποδομών ΑΠΕ 12-16 GW έως το 2030. Εξ αυτών, τα 2/3 θα προέρχονται αποκλειστικά από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές όπου έχει αναπτύξει παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο η Equinor είναι η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ έχει επίσης αναπτύξει συνεργασίες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βιετνάμ.