Η HELLENiQ Energy σχεδιάζει διυλιστήριο ανανεώσιμου diesel στη Θεσσαλονίκη

Η HELLENiQ Energy σχεδιάζει διυλιστήριο ανανεώσιμου diesel στη Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 29/11/2022 - 09:26

Σπύρος Κιαρτζής: Στόχος μας έως το 2030 να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό από ό,τι είχαμε το 2020

Η HELLENiQ Energy ξεκινά από την Ελευσίνα την υλοποίηση των επενδύσεων πράσινης μετάβασης των διυλιστηρίων της και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και ο Ασπρόπυργος, ενώ παράλληλα μελετάται και η λειτουργία διυλιστηρίου ανανεώσιμου diesel (βιοκαυσίμου) στη Θεσσαλονίκη. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY, Σπύρος Κιαρτζής, μιλώντας σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε ο Όμιλος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες με τίτλο «Αξιοποίηση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης στη βιομηχανία».

Όπως μεταδίδει, στο σχετικό ρεπορτάζ του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κιαρτζής επεσήμανε ακόμα ότι «Ο Όμιλος στοχεύει να επιδιώξει έναν στρατηγικό μετασχηματισμό, προκειμένου να προστατεύσει τις βασικές του δραστηριότητες του και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την ενεργειακή μετάβαση. Στην HELLENiQ Energy βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες: τη βασική μας δραστηριότητα και την ανάπτυξη στη νέα ενέργεια. Φέτος το 60% των νέων επενδύσεων- εκατοντάδες εκατομμύρια δόθηκαν, επενδύθηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύθηκαν στην ηλεκτροκίνηση, σε επενδύσεις που έχουν να κάνουν με εξοικονόμηση ενέργειας και νέες τεχνολογίες στα διυλιστήριά μας. Πέρα από αυτό συνεχίζουμε και στις κλασικές μας δραστηριότητες, τα πετροχημικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να βελτιώσουμε και να ξεπεράσουμε ακόμη και τους προηγούμενους στόχους που είχαμε θέσει εκεί», εξήγησε.

«Πρότυπο διυλιστήριο στην Ελευσίνα με πράσινες τεχνολογίες»

Εξειδικεύοντας το επενδυτικό πλάνο πράσινης μετάβασης του Ομίλου, σημείωσε ότι «θέλουμε έως το 2030 να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό από ό,τι είχαμε το 2020».

«Επενδύουμε στις ΑΠΕ, επενδύουμε στην αύξηση της αποδοτικότητας, μειώνουμε ό,τι απορρίμματα υπάρχουν και όλα αυτά προσπαθούμε μέσα και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας να τα συνδυάσουμε, ώστε να μειώσουμε οτιδήποτε είναι αρνητικό και να αυξήσουμε οτιδήποτε είναι θετικό. Βλέπουμε τα βιοκαύσιμα, βλέπουμε εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας των διυλιστηρίων μας, βλέπουμε νέες τεχνολογίες. Βλέπουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση της ενέργειας, το υδρογόνο», διευκρίνισε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων της HELLENiQ Energy, ο κ. Κιαρτζής ανέφερε ότι «το διυλιστήριό μας στην Ελευσίνα θα γίνει ένα πρότυπο διυλιστήριο, το οποίο θα έχει και τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και αυξημένης αποδοτικότητας και τα ίδια ακριβώς σκεφτόμαστε και για το διυλιστήριο που έχουμε στη Θεσσαλονίκη ομοίως και για το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο και γενικότερα αυτή είναι η θεώρηση που προσεγγίζει τις επενδυτικές μας αποφάσεις από εδώ και πέρα».

Για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι «είναι μία μονάδα που συμβιώνει από το 1965 με την πόλη, την περιοχή, με όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον όμως εξελίσσεται». «Ξεκίνησε και απλά έπαιρνε αργό και το μετέτρεπε σε πετρελαιοειδή και καύσιμα και προϊόντα και σήμερα κάνουμε τα πάντα, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πρώτες ύλες, εξοικονομούμε ενέργεια, θέλουμε να αντικαταστήσουμε υδρογόνο με πράσινο υδρογόνο, προσπαθούμε να δούμε τι δυνατότητες έχουμε να τροφοδοτήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο φωτοβολταϊκό και επιπλέον βλέπουμε με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που κάνουμε στις ΑΠΕ πώς να τροφοδοτούμε τις βιομηχανικές μας μονάδες στα διυλιστήριά μας με πράσινη ενέργεια, άσχετα αν την παράγουμε πιο μακριά στην Πτολεμαΐδα ή στην Κοζάνη που έχουμε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της χώρας σε λειτουργία σήμερα, 204 MW», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε δε, ότι «ειδικά για Θεσσαλονίκη βλέπουμε και ένα διυλιστήριο ανανεώσιμου diesel, βιοκαυσίμου, χρήσης εναλλακτικής τροφοδοσίας και εξετάζουμε επίσης και την τεχνολογική καινοτομία».

«Η συνεργασία της HELLENiQ Energy με το ΑΠΘ»

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κιαρτζής εξήγησε ότι «παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων διδακτορικών και την ενίσχυση αριστείας μέσω υποτροφιών σε μεταπτυχιακές σπουδές, έχουμε επιπλέον καλή σχέση στο κομμάτι της έρευνας», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ομίλου «να συμμετάσχουμε από κοινού σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε όλες τις θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας, από τα καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τη διύλιση, έως τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση και γενικότερα τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της εταιρίας HELLENiQ ENERGY και με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας στο ΑΠΘ, ο Όμιλος ανέλαβε και χρηματοδότησε σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα υποτροφιών που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές προτάσεις των υποψηφίων διδακτόρων-υποτρόφων.