Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου εργοστάσιου LBG στη Δανία

Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου εργοστάσιου LBG στη Δανία
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 09/11/2022 - 04:38

Το πράσινο φως της κατασκευής του πρώτου εργοστασίου υγροποίησης βιοαερίου (LBG) στην Δανία δόθηκε, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των εταιρειών Makeen Energy και Nature Energy.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν επίσημα την κατασκευή της εγκατάστασης που θα προμηθεύει LBG, ή bio-LNG, για τον τομέα της ναυτιλίας και των βαρέων μεταφορών στις 4 Νοεμβρίου.

Όπως είχε γίνει γνωστό ήδη η Makeen θα σχεδίαζε τη μονάδα και θα ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή της, ενώ η Nature Energy θα προμηθεύει βιοαέριο στην εγκατάσταση.

Στην τελική του μορφή το εργοστάσιο θα παράγει 20.000 τόνους LBG ετησίως, αλλά υπάρχουν σχέδια για αύξηση της παραγωγής έως και 120.000 τόνους ετησίως.
Πέρυσι, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για την από κοινού κατασκευή του εργοστασίου Nordliq στο λιμάνι του Frederikshavn.

Το εργοστάσιο υγροποιημένου βιοαερίου (LBG) στο Frederikshavn θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2023. Θα κατασκευαστεί με δυνατότητα τοπικής προμήθειας καυσίμου ουδέτερου CO2 για τον τομέα των βαρέων μεταφορών και της ναυτιλίας.

Η νέα συμφωνία είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς από το δίδυμο, οι οποίοι ενώθηκαν για να σχηματίσουν την κοινή εταιρεία με το όνομα Nordliq (Nordic Liquefaction) με στόχο την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου εργοστασίου LBG στη Δανία.

Αρχικά, το εργοστάσιο θα παράγει περίπου 20.000 τόνους LBG κάθε χρόνο.

Επιπλέον, η Makeen έχει επίσης σχέδια να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα έως και 120.000 τόνους υγροποιημένου αερίου κάθε χρόνο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το 2021, το βιοαέριο αποτελούσε περίπου το 25% του συνόλου του φυσικού αερίου στο δίκτυο φυσικού αερίου της Δανίας, αλλά αυτό το μερίδιο αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 40% φέτος, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η Makeen.

Οι εταίροι αναμένουν να ξεκινήσουν αυτήν την εγκατάσταση LBG το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/11/2022 - 04:38