Άλμα 60% για τη γεωθερμία στην Ευρώπη μέχρι το 2030

 Άλμα 60% για τη γεωθερμία στην Ευρώπη μέχρι το 2030
Τρίτη, 04/10/2022 - 05:41

Η δυνατότητα θέρμανσης με γεωθερμία έρχεται σε πρώτο πλάνο, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν μια προσιτή εναλλακτική λύση στην ακριβή θέρμανση με αέριο σύμφωνα με τη Rystad Energy.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται να ξεπεράσει τα 6,2 GWt το 2030, καταγράφοντας αύξηση 58% από το σημερινό σύνολο των 3,9 GWt. Με το κόστος των επενδύσεων να ανέρχεται σε 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γεωθερμία λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξής της σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας είχε περιοριστεί μέχρι σήμερα, όμως η είσοδος νέων παικτών στην αγορά της γεωθερμίας, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργεί νέες προοπτικές για τον κλάδο.

Η γεωθερμική θέρμανση έχει ιστορία στην Ευρώπη, με τη συνεισφορά της στη βιομηχανία της Ισλανδίας, της Γαλλία και της Ουγγαρίας.

Οι χώρες που υιοθέτησαν πρώιμα τη γεωθερμική θέρμανση, όπως η Ισλανδία, η Γαλλία και η Ουγγαρία, αναμένεται επίσης να αυξήσουν τις εγκαταστάσεις τους, διαπιστώνει η Rystad Energy. Το Ηνωμένο Βασίλειο με έργα γεωθερμικής ενέργειας 20 MWt χωρητικότητας σήμερα, θα καταγράψει άνοδο και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 MWt το 2030. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 470 εκατομμύρια δολάρια για γεωθερμική θέρμανση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Γερμανία αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.