Μαμούθ υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική σχεδιάζουν από κοινού Σουηδία και Φινλανδία

Μαμούθ υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική σχεδιάζουν από κοινού Σουηδία και Φινλανδία
Παρασκευή, 30/09/2022 - 16:26

Δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα, που αθροιστικά θα είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο σχεδιάζουν να αναπτύξουν από κοινού η OX2 και η Alandsbanken Fondbolag, στη Βαλτική θάλασσα.

Το έργο, συνολικής χωρητικότητας 9.000 μεγαβάτ και αξία μεγαλύτερη από 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2026.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, η μεγαλύτερη σουηδική εισηγμένη στον κλάδο αιολικής ενέργειας εταιρεία OX2, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κατασκευής πάρκων στην ξηρά, σχεδιάζει τώρα ένα μέλλον με τεράστιες ανεμογεννήτριες, σαν ουρανοξύστες στη θάλασσα, μαζί με την φινλανδική επενδυτική εταιρεία Alandsbanken Fondbolag.

Η OX2 είχε ανακοινώσει λίγους μήνες πριν άλλο ένα γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό έργο, ενώ πρόσφατα πούλησε στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου IΚΕΑ μερίδιο 49% σε τρία έργα υπό εξέλιξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paul Stormoenδήλωσε σχετικά: «Στοιχηματίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει την ανάπτυξή μας στην ξηρά ή στην ηλιακή ενέργεια». Η επόμενη γενιά ενεργειακών συστημάτων θα βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ολοκληρωθεί το έργο, τα υπεράκτια πάρκα Noatun Syd και Noatun Nord, κοντά στα φινλανδικά νησιά Aland, θα έχουν συνολική χωρητικότητα έως 9.000 μεγαβάτ και αξία πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο της OX2 στα έργα θα είναι περίπου 5.000 μεγαβάτ, είπε ο Stormoen, αρκετό για να τροφοδοτηθούν πολλά εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. «Πρόκειται για πολύ περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι χρειάζονται τα νησιά, επομένως είναι πόρος που μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν τις εξαγωγές και την παραγωγή υδρογόνου», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της OX2.