Οι χώρες της Βαλτικής συνασπίζονται για LNG και αιολική ενέργεια

Οι χώρες της Βαλτικής συνασπίζονται για LNG και αιολική ενέργεια
Δευτέρα, 26/09/2022 - 06:32

Πού σκοπεύει η Διακήρυξη του Μάριενμποργκ που υπέγραψαν οι οκτώ χώρες.

Στις 30 Αυγούστου, οκτώ παράκτιες χώρες της Βαλτικής Θάλασσας (Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία) υπέγραψαν τη λεγόμενη Διακήρυξη του Μάριενμποργκ, συμφωνώντας στην ανάγκη «σταδιακής κατάργησης της ρωσικής ενέργειας και απαλλαγής του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα» στην περιοχή.

Το ίδιο το έγγραφο δεν περιέχει δεσμευτικές διατάξεις ούτε εισάγει νέες τομεακές πολιτικές. Η κίνηση αυτή θα πρέπει, ωστόσο, να εκληφθεί ως σαφής έκφραση της ενεργειακής αλληλεγγύης εντός της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας στο σύνολό της και ως πρόσθετη πολιτική δέσμευση για εκτεταμένη συνεργασία -τόσο σε περιφερειακή όσο και σε πανευρωπαϊκή βάση- στην περαιτέρω ανάπτυξη έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υπεράκτιων αιολικών έργων.

Ξεκινώντας από τον τομέα του φυσικού αερίου, μέχρι πρόσφατα, οι μόνες δύο χώρες, εκτός από τη Ρωσία, που διέθεταν δικούς τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας στη Βαλτική Θάλασσα ήταν η Λιθουανία -με μια πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) στην Κλαϊπέντα- και η Πολωνία -συγκεκριμένα ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Σβινόουστσιε και η σχεδιαζόμενη FSRU στο Γκντάνσκ.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει, ωστόσο, αρχίσει να αλλάζει δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, η Γερμανία ανακοίνωσε σχέδια για την εξασφάλιση της ταχείας ανάπτυξης FSRUs. Το Βερολίνο δεν διέθετε προηγουμένως ικανότητες επαναεριοποίησης, αλλά αυτή τη στιγμή, εποφθαλμιά έως και πέντε FSRUs και δύο χερσαίους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ένα FSRU θα εγκατασταθεί στο Λούμπμιν κοντά στα σύνορα με την Πολωνία μέχρι το τέλος του 2022.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Φινλανδία, η οποία μαζί με την Εσθονία έχει αναπτύξει το δικό της σχέδιο FSRU. Η μονάδα επαναεριοποίησης θα αγκυροβολήσει είτε στο Ίνκοο της Φινλανδίας είτε στο Παλντίσκι της Εσθονίας, ανάλογα με την τρέχουσα δομή της ζήτησης.

Επιπλέον, οι Λετονοί προωθούν επίσης τις προετοιμασίες για την κατασκευή του δικού τους τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Σκούλτε, ενώ η Klaipedos Nafta της Λιθουανίας έχει ήδη παραγγείλει μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση των δυνατοτήτων του τερματικού σταθμού της Κλαϊπέντα. Ο κοινός παρονομαστής για όλα αυτά τα έργα είναι, προφανώς, η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η Gazprom ήταν παραδοσιακά ο κύριος προμηθευτής για όλες τις προαναφερθείσες αγορές στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Σε γενικές γραμμές, ένας παρόμοιος προσδιορισμός παρατηρείται και στην περίπτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας- ωστόσο, η βιασύνη για την εγκατάσταση νέων ικανοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα ήταν ήδη παρούσα πριν από την έναρξη του πολέμου, καθοδηγούμενη από στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα και οικονομικούς, όχι πολιτικούς, παράγοντες. Συνολικά, το δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για ολόκληρη τη Βαλτική Θάλασσα εκτιμάται σε 93 γιγαβάτ (GW), ενώ η τρέχουσα δυναμικότητα είναι μόλις 2,8 GW.

Επί του παρόντος, τα λειτουργούντα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα βρίσκονται στα γερμανικά, δανικά, σουηδικά και φινλανδικά ύδατα (η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία είναι οι πρωτοπόροι στον τομέα). Ωστόσο, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία σημειώνουν σημαντική πρόοδο για να ενταχθούν στους γείτονές τους.

Τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα στα πολωνικά ύδατα βρίσκονται ήδη στη φάση της ανάπτυξης, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες δημοπρασίες τους για υποψήφιους επενδυτές τα επόμενα χρόνια.

Ορισμένα από τα συγκεκριμένα έργα υποτίθεται ότι θα έχουν επίσης διασυνοριακό χαρακτήρα, τόσο για την παροχή παραγωγικής ικανότητας όσο και για τη δημιουργία μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών όπως π.χ. το έργο Ελντγουίντ που συζητείται από τη Λετονία και την Εσθονία. Είναι σημαντικό ότι τέτοια «υβριδικά έργα» θα τύχουν επίσης εκτεταμένης χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ, η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πλήρη αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της Βαλτικής Θάλασσας.

Παρά το γεγονός ότι η Διακήρυξη του Μάριενμποργκ υπογράφηκε μόνο από τα παράκτια κράτη της Βαλτικής Θάλασσας και επικεντρώνεται κυρίως στην περιφερειακή συνεργασία, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκπλήρωση των διατάξεων του εγγράφου είναι επίσης δυνατή μέσω συνεργασιών με συμμάχους εκτός της περιοχής, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση ύψους έως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα έργα της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών τον Ιούνιο του 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος του DFC, Σκοτ Νάθαν, ονόμασε δημοσίως την υποστήριξη «έργων LNG στη Βαλτική» ως μια επιλογή που εξετάζεται σοβαρά.

Επιπλέον, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η πρώτη συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία υπογράφηκε από τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία EnBW με την αμερικανική εταιρεία Venture Global. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι παρόμοιες συμφωνίες μπορεί να συμβούν και όσον αφορά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των νέων τερματικών σταθμών αεριοποίησης των βαλτικών κρατών.

Από τη μία πλευρά, το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Μάριενμποργκ είναι σίγουρα μια σημαντική πολιτική δήλωση, ιδίως επειδή έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα. Η ενεργειακή συνεργασία στις Βαλτικές χώρες κερδίζει έδαφος, και οι κοινές προσπάθειες Εσθονίας-Φινλανδίας για την ανάπτυξη ενός FSRU στον Κόλπο της Φινλανδίας αυτόν τον χειμώνα αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία της δήλωσης. Το έγγραφο αποτελεί μόνο μια πολιτική δήλωση και δεν θα οδηγήσει αυτομάτως σε περαιτέρω εξελίξεις για την καλλιέργεια μόνιμης ενεργειακής ανεξαρτησίας στην περιοχή.