Ιρλανδία: Συμφωνία για εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την ΕΕ

Ιρλανδία: Συμφωνία για εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την ΕΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 20/09/2022 - 07:21

Με στόχο την εξαγωγή πράσινης ενέργειας υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ιρλανδικής εταιρείας EIH2 και των διοικήσεων των λιμανιών του Άμσταρνταμ και του Κορκ.

Η εταιρεία EIH2 είναι η πρώτη εταιρεία πράσινου υδρογόνου της Ιρλανδίας και έχει ως στόχο με αυτή την κίνησή της την μεγιστοποίηση της χρήσης της αιολικής ενέργειας, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές η συνεργασία θα παράσχει μια εναλλακτική οδό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου που θα μετακινείται μεταξύ Ιρλανδίας και Ευρώπης μέσω του λιμένα του Άμστερνταμ.

Ο απώτερος στόχος είναι μια εταιρική σχέση που θα παράσχει τη διαδρομή προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά που χρειάζεται για να γίνει η Ιρλανδία καθαρός εξαγωγέας ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.

Στον πρόσφατο προϋπολογισμό άνθρακα της ιρλανδικής κυβέρνησης, σχεδιάστηκαν επιπλέον δύο γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, παρατηρεί ο ιρλανδικός Τύπος. Και προσθέτει ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στην Ιρλανδία διοργάνωσε μια αποστολή στο Κορκ για να αυξήσει τη συνεργασία για την ενεργειακή μετάβαση μεταξύ Ιρλανδίας και Ολλανδίας τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο επιχείρησης.

Η συνεργασία «είναι η αρχή μιας αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου από την Ιρλανδία όπου υπάρχει πολύς άνεμος αλλά όχι μεγάλη ζήτηση υδρογόνου στην Ευρώπη όπου η κατάσταση έχει αντιστραφεί», δήλωσε ο Pearse Flynn, ιδρυτής της EIH2.

Ο Conor Mowlds, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Port of Cork είπε ότι η νέα συνεργασία θα επιτρέψει στο λιμάνι του Κορκ να «γίνει κόμβος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα ωφελήσει το περιβάλλον, τις τοπικές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία λιμάνι του Κορκ ελπίζει να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις και τη στρατηγική της θέση για να επιτρέψει την ανάπτυξη ευκαιριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Gert-Jan Nieuwenhuizen, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης φορτίου στο λιμάνι του Άμστερνταμ δήλωσε: «Οι εξελίξεις στη νότια Ιρλανδία και η τεχνική επάρκεια των ιρλανδικών μερών, σημαίνουν ότι η χώρα θα είναι σε καλή θέση για τη μελλοντική εξαγωγή αυτής της νέας πηγής ενέργειας. "

Ο κ. Nieuwenhuizen πρόσθεσε ότι το λιμάνι του Άμστερνταμ θα προσφέρει μια διαδρομή για την αγορά πράσινου υδρογόνου που παράγεται στην Ιρλανδία, επιτρέποντας την εξαγωγή του τόσο στο Άμστερνταμ όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.