Μέχρι τέλος του έτους το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Μέχρι τέλος του έτους το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Τρίτη, 20/09/2022 - 06:30

Νέα «απάτητα βουνά» ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε σε όλες τις κορυφές ανεμογεννήτριες υπάρχουν κορυφές που έχουν προστατευτέο αντικείμενο», ήταν τα λόγια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σε ημερίδα για τις ΑΠΕ στη Λάρισα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ λέγοντας πως το 2019 εγκαταστάθηκαν έργα ισχύος 900MW, το 2020 970MW, το 2021 1.020MW και για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1.700-2.000MW. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η Ελλάδα είναι 7η στον κόσμο σε συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Το 46% της κατανάλωσης ενέργειας είναι από ΑΠΕ και σε τρία χρόνια θα αποτελεί το 60%, ανέφερε ο υπουργός.

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα» δήλωσε από την πλευρά του υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα «απάτητα βουνά» όπου απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων ή η εγκατάσταση οποιαδήποτε τεχνητής επιφάνειας. Αυτά τα βουνά είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή και το Σάος στη Σαμοθράκη. Ο κ. Αμυράς αποκάλυψε πως σε αυτό το καθεστώς το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να βάλει το όρος Φαλακρό τον Πάρνωνα, τον Κόχυλα, τον Ερύμανθο, τον Μαίναλο, και το όρος Δίκτη. Τις επόμενες ημέρες, επίσης, βγαίνουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για διάφορες περιοχές της Ελλάδας που θα οδηγήσουν στα προεδρικά διατάγματα όπου θα προστατευτούν πλήρως οι περιοχές Natura.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ φώτισε μια άλλη πτυχή και συγκεκριμένα ότι ένα μικρό μέρος από τα έργα που υποβάλλονται στη ΡΑΕ μπορούν να πάρουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μπορεί βεβαία και ο ίδιος επενδυτής που έχει πάρει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ να μην προχωράει στο έργο, όμως σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα είναι να πάρει την περιβαλλοντική αδειοδότηση όπου εκεί έχουν γίνει βήματα για την απλοποίηση της διαδικασίας σε μια ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.