Φωτοβολταϊκά στέγης: Εκτός από το κόστος εγκατάστασης τι άλλο πρέπει να ξέρετε

Φωτοβολταϊκά στέγης: Εκτός από το κόστος εγκατάστασης τι άλλο πρέπει να ξέρετε
Πέμπτη, 15/09/2022 - 07:11

Πότε παράγουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά στέγης. Τι πρέπει να ξέρετε.

«Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο από τη ΔΕΘ. Το ζήτημα της αυτοπαραγωγής βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των κρατών της Ε.Ε. από τη στιγμή που η Κομισιόν ζητά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο εύκολο είναι τα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό στέγης. Ένα βασικό πρόβλημα ο χώρος εγκατάστασης, καθώς ειδικά στις πολυκατοικίες οι ταράτσες έχουν «καταληφθεί» από ηλιακούς θερμοσίφωνες ή σε ορισμένες περιπτώσεις από αυθαίρετες κατασκευές. Επομένως ένα πολύ μικρό ποσοστό των ιδιοκτητών θα καταφέρουν στο τέλος να βάλουν ένα σύστημα, εκτός αν επιλέξει η πολυκατοικία να βάλει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με έξοδα όλων των ιδιοκτητών. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το μεγάλος κόστος εγκατάστασης που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης.

Είναι μόνο αυτά που θα πρέπει να απασχολούν έναν πολίτη; «Ο κόσμος πρέπει να δώσει σημασία στην ποιότητα των υλικών εγκατάστασης» τονίζει στο iEnergeia.gr ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Σταύρος Καρυπίδης. Παράλληλα, στο ερώτημα τι ισχύ θα πρέπει να έχει ένα φωτοβολταϊκό για να καλύψει τις ανάγκες του απαντά πως αυτό εξαρτάται με το πόσα άτομα μένουν στο διαμέρισμα και τι συσκευές υπάρχουν. Δηλαδή για παράδειγμα αν υπάρχει θερμοσίφωνας με ρεύμα, αν η κουζίνα λειτουργεί με υγραέριο ή με ρεύμα. «Θα πρέπει ο πελάτης να υπολογίσει την κατανάλωση που γινόταν στο σπίτι του τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και να δει τους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωνε για να διαπιστώσει πόσες κιλοβατώρες χρειάζονται να καλύψει το σύστημα».

Πότε παράγει ενέργεια το φωτοβολταϊκό στέγης

Ο κ. Καρυπίδης τονίζει ακόμα πως ο καταναλωτής θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός πως το χειμώνα το σύστημα παράγει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το καλοκαίρι. Διευκρινίζει μάλιστα πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν παράγουν ενέργεια από το πρωί στις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ του καλοκαιριού, αλλά παράγουν αξιοποιήσιμη ενέργεια από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 3.το μεσημέρι. Επίσης, ένα ζήτημα τεχνικής φύσεως έχει να κάνει με τη γωνία κλήσης του φ/β συστήματος, καθώς από αυτήν εξαρτάται η απόδοση του. Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή μέσα στο σπίτι καθώς το σύστημα του net metering συνδέεται με το ρολόι παροχής.