Φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση

Φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση
Τρίτη, 13/09/2022 - 11:47

Το νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση περιμένουν νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση, ενώ αναμένεται να αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις. Μέσα από τα φωτοβολταϊκά στέγης θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και ιδιαίτερα κρίσιμο είναι η επιδότηση, αλλά και οι λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε το Σάββατο από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. «Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης», είχε αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης.

Κρίσιμο σημείο είναι η επιδότηση για το κόστος εγκατάστασης της επένδυσης, αλλά και η πορεία στη συνέχεια, ώστε να είναι μια συμφέρουσα επιλογή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στην παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ και κυρίως από την ηλιακή ενέργεια ποντάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίζει κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως την κατανάλωση φυσικού αερίου έως το 2027.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το σχέδιο «REPowerEU» οι εκτιμήσεις θέλουν τα φωτοβολταϊκά να δίνουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Κατόπιν τούτου οι Βρυξέλλες θέτουν ως στόχους τον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2020 των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έως το 2025, δηλαδή η συνολική ισχύς να ανέλθει στα 320 GW και το 2030 στα 600 GW.

Για να το πράξει αυτό και να επιταχύνει και με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες όλης της Ευρώπης». Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές, είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις θα μπορούν να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν, ενώ ταυτόχρονα προτείνει και το συνδυασμό φωτοβολταϊκών με αντλίες θερμότητας και αποθήκευση, ώστε οι κατοικίες να απολαμβάνουν και φθηνότερη θέρμανση. Η εγκατάσταση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα είναι υποχρεωτική και για το λόγο αυτό η Ευρ. Επιτροπή θέτει συγκεκριμένες προθεσμίες προσαρμογής των κρατών – μελών ανάλογα με την κατηγορία του κτιρίου και την παλαιότητα.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 25% της ζήτησης

Η στρατηγική της ΕΕ για τα ηλιακά #EUsolarstrategy στοχεύει σε πάνω από 320GW από φωτοβολταικά μέχρι το 2025 (διπλασιασμός σε σχέση με το 2020) και 600 GW μέχρι το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων – Rooftop PV – ΜΠΟΡΟΥΝ να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2022 - 11:56