Στις ράγες….συνεργασίες και επενδύσεις στις ΑΠΕ

Στις ράγες….συνεργασίες και επενδύσεις στις ΑΠΕ
Σάββατο, 13/08/2022 - 08:46

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προκηρύσσει το διαγωνισμό για φωτοβολταϊκό ισχύος 550MW, προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα. Η υποβολή των προσφορών αναμένονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το έργο θα μπει σε λειτουργία -σύμφωνα με το σχεδιασμό- έως το 2024.

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν την εξαγορά εξ ολοκλήρου θυγατρικής της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. - των εταιρειών "ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε." και "ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.", ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου "Διεθνής Κατασκευαστική".

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «τα αιολικά πάρκα, με συνολική ισχύ 55,2 MW, βρίσκονται στη Ανατολική Μάνη Λακωνίας και είναι σε λειτουργία, από το Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε €90 εκατ. Τα δύο αιολικά πάρκα της εξαγορασθείσας εταιρείας "ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε." βρίσκονται στη θέση Μακρυλάκκωμα στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 29,9 MW και αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες. Τα άλλα δύο αιολικά πάρκα, της εταιρείας "ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.", βρίσκονται εγκατεστημένα στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 25,3 MW και αποτελούνται από 11 ανεμογεννήτριες. Υπολογίζεται ότι τα τέσσερα πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 40.000 νοικοκυριά ή 8.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου Motor Oil σε σχέση με την έγκριση της συναλλαγής για την απόκτηση από την εταιρεία του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάκτωρ από την 100% θυγατρική με την επωνυμία Motor Oil Renewable Energy. Με αυτόν τον τρόπο η Motor Oil αναμένεται να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας.