Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Το νέο ΦΕΚ για τη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Το νέο ΦΕΚ για τη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης
Κυριακή, 14/08/2022 - 09:23

Με το ΦΕΚ αλλάζει το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση που ανατρέπει το πλαίσιο προτεραιότητας στην χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Όπως σημειώνεται, με την απόφαση που πήρε ΦΕΚ καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως κορεσμένα δίκτυα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την τεχνική δυνατότητα σύνδεσης σταθμών στο Δίκτυο ή το Σύστημα του εκάστοτε Διαχειριστή, το μέγεθος των υπό ανάπτυξη σταθμών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, την τεχνολογία των έργων, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Β’ 4893/2019), την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (L 158), τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, την περιφερειακή ενίσχυση και ανάπτυξη, την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή των έργων,

(β) τίθενται όροι, προϋποθέσεις και περιορισμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες σταθμών που λαμβάνουν προτεραιότητα και ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια σύμφωνα
με την παρ. 3 του άρθρου 89 του ν. 4951/2022.

Η πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

«Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, παραμονή 15 Αυγούστου, δημοσιεύεται υπουργική απόφαση που καθορίζει ποιες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα γίνουν τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Η εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων δε μπορεί να είναι ο γνώμονας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την πράσινη μετάβαση», σημειωνεται ο Χάρης Δούκας.

«Να σταματήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μαγειρέματα με τη διάθεση χώρου στο δίκτυο ρεύματος της υψηλής τάσης», ανέφερε προ ημερών ο γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας με αφορμή την ετοιμαζόμενη υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων προτεραιότητας στους όρους σύνδεσης έργων ΑΠΕ στην υψηλή τάση τονίζει με ανακοίνωση του: «Διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα του Τύπου πως το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει εν κρυπτώ τη διανομή του ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα υψηλής τάσης», καυτηριάζει ο γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ και συνεχίζει:

«Δυστυχώς τα ηλεκτρικά δίκτυα στη χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα κι έτσι η δυνατότητα σύνδεσης σε αυτά είναι ένα δημόσιο αγαθό σε κατάσταση σπανιότητας. Το δημόσιο αυτό αγαθό δεν επιτρέπεται το Υπουργείο να προσπαθεί να το διανείμει σαν να επρόκειτο για ιδιωτική του περιουσία, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Ισότιμη και διαφανής πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού

Ο κ. Δούκας κάνει γνωστή και τη θέση του κόμματος του: «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από θέση αρχής υποστηρίζουμε και απαιτούμε η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού να γίνεται ισότιμα και με διαφάνεια για όλους όσους θέλουν να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ. Μόνο έτσι μπορεί να κατοχυρωθεί η ενεργειακή δημοκρατία και να μην επαναληφθεί και με τις ανανεώσιμες πηγές το συγκεντρωτικό μοντέλο που χαρακτηρίζει τις ορυκτές πηγές ενέργειας».

Και καταλήγει ο γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: «Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Ενέργειας να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι σχέδια Υπουργικής Απόφασης έχει καταστρώσει έως τώρα. Και να ορίσει μια διαφανή και ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους διαδικασία για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πώς δίνεται προτεραιότητα στη σύνδεση στο δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ».

Δείτε το ΦΕΚ