Να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση ανεμογεννητριών ζητά η αγορά

Να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση ανεμογεννητριών ζητά η αγορά
Παρασκευή, 15/07/2022 - 06:53

Επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να βάλει πλάτη ο πολιτικός κόσμος σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση και την ανάγκη διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση ανεμογεννητριών στη χώρα μας επισημάνθηκε χθες με αφορμή την ολοκλήρωση του σχεδίου ανακαίνισης 10 παλαιών αιολικών πάρκων, συνολικά 22 ανεμογεννητριών σε 9 νησιά του Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Εύβοια, Μύκονος, Ικαρία και Κάρπαθο) για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο repowering έργο στην Ελλάδα το οποίο ολοκληρώθηκε σε διάστημα 15 μηνών από δύο αναδόχους την RESINVEST και την EWT. Πρόκειται για ανακαινίσεις έργων που βρίσκονται σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια. Οι 22 Ανεμογεννήτριες και παράγουν παραπάνω από 54.000 MWh ετησίως, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 15.500 τόνους ετησίως.

Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST κ. Δ. Καραγκουλές χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση των ΑΠΕ, ενώ επεσήμανε πως πρέπει να εναρμονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που θεωρεί ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να σε είναι σε προτεραιότητα. Σημείωσε επίσης την επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να βάλει πλάτη ο πολιτικός κόσμος σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση και την ανάγκη διείσδυσης των ΑΠΕ.

Παράλληλα, την ανάγκη να αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κ. Μαύρος αναφερόμενος στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στη χώρα μας και στο στόχο να εγκατασταθούν 25GW μέχρι το 2030. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει έργα 1,5GW μέχρι το 2023 και 5GW σε βάθος 10ετίας.

Όπως ανέφερε σε παλαιότερη τοποθέτησή του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση ως προς την πράσινη μετάβαση. Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018. Επίσης, την ίδια χρονιά χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019. Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών, ενώ φέτος εκτιμούσε πως η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.