Φωτοβολταϊκά: Αύξηση 60% στο κόστος κατασκευής

Φωτοβολταϊκά: Αύξηση 60% στο κόστος κατασκευής
Τρίτη, 12/07/2022 - 06:33

Σε «βραχνά» εξελίσσεται το υψηλός κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών, εξαιτίας της ισοτιμίας ευρω- δολαρίου και της αύξησης των υλικών.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση που ξεπερνά το 60% από την αρχή της χρονιάς. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr τα δυο σημαντικότερα προβλήματα είναι: η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, καθώς έχει κατρακυλήσει η αξία του ευρώ και επειδή αγοράζουμε σε δολάρια έχουν αυξηθεί οι τιμές.

Δεύτερον, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες υπάρχει μια περαιτέρω αύξηση του πολυπυριτίου στην Κίνα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι τιμές. Μάλιστα δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται οι τιμές πριν το 2023. «Από το 2024 αναμένουμε σημαντικές μειώσεις των τιμών, ωστόσο δεν περιμένουμε διαφοροποίηση σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτές τις τιμές -οροφής που ανακοινώθηκαν, για τα έργα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Για τα μικρότερα έργα η αγορά κρατά στάση αναμονής μέχρι τέλη Αυγούστου, όταν θα αλλάξει η ταρίφα.

Ζητούμενο για τα οικιακά φ/β η μείωση του ΦΠΑ

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το ζητούμενο όταν μιλάμε για αυτοπαραγωγή είναι να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ, όπως έχει αποφασιστεί στο ECOFIN που για τα δεδομένα της Ελλάδας σημαίνει να πάει από το 24% στο 6%, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πότε θα το κάνει. Ωστόσο, θα έριχνε αρκετά το κόστος.