Αλβανία: Η πρωταθλήτρια των Βαλκανίων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αλβανία: Η πρωταθλήτρια των Βαλκανίων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Τρίτη, 12/07/2022 - 09:55

Οι προσπάθειες για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αργές και δυσκίνητες, παρά την άμεση ανάγκη απεξάρτησης από το ορυκτό αέριο και το πετρέλαιο, εξαιτίας και του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία.

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι άνθρωποι θα καταναλώσουν όλους τους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους για ένα έτος και για το 2022, η ημέρα αυτή είναι η 28η Ιουλίου.

Σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες, όπως αναφέρει και το Euractiv έχουν κακές επιδόσεις, με τη Σλοβενία, να φτάνει την ημέρα υπέρβασης ήδη από τον Απρίλιο. Η Σερβία βρισκόταν στο κόκκινο από την Παρασκευή και το Μαυροβούνιο στις 17 Μαΐου. Η Βόρεια Μακεδονία εξαντλήθηκε περίπου την ίδια ώρα με τη Σερβία στις 6 Ιουλίου, αλλά η Αλβανία, σύμφωνα με την κατάταξη, έχει περιθώριο έως και τις 3 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους 1,75 φορές ταχύτερα από την ικανότητα του πλανήτη να τους αντικαταστήσει και να τους αποκαταστήσει. Επιπλέον, οι προσπάθειες για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αργές και δυσκίνητες, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η ανάγκη απεξάρτησης από το ορυκτό αέριο και το πετρέλαιο, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Κατάρ ήταν το χειρότερο, καθώς εξαντλήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ το Μπενίν εξαντλήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Άλλες χώρες με καλές επιδόσεις είναι ο Ισημερινός, η Ινδονησία, η Κούβα και το Ιράκ. Άλλα κακά παραδείγματα περιλαμβάνουν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Τσεχία.

Το Global Footprint Network (GFN), η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, σημείωσε ότι η παγκόσμια ανισορροπία αντανακλά την καταστροφή των οικολογικών πόρων και τη συσσώρευση αποβλήτων, αλλά κυρίως, την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ημερομηνία υπολογίζεται μέσω μιας κλίμακας που αξιολογεί το οικολογικό αποτύπωμα και τη βιοϊκανότητα.

Η βιοϊκανότητα μιας χώρας αποτελείται από τη βιολογικά παραγωγική γη και το νερό, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα μετριέται μέσω της ζήτησης για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, κρέας και ψάρια, προϊόντα ινών, ξύλο, καθώς και χώρο για αστικές υποδομές και δάση που απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει το GFN.

Η μείωση στο μισό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα θα καθυστερούσε τη συνολική παγκόσμια ημερομηνία κατά εντυπωσιακές 93 ημέρες, καθώς το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα αντιπροσωπεύει περίπου το 61% του οικολογικού αποτυπώματος του ανθρώπου.

euractiv.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 12/07/2022 - 10:13