ΙΕΝΕ για Τουρκία: Τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ – 50 δισ. ευρώ οι επενδύσεις

ΙΕΝΕ για Τουρκία: Τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ – 50 δισ. ευρώ οι επενδύσεις
Unsplash
Παρασκευή, 17/06/2022 - 16:48

Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις της γειτονικής Τουρκίας σε ότι αφορά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Κώστας Θεοφύλακτος, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ειδικότερα η γειτονική χώρα τριπλασίασε τα τελευταία χρόνια την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ, η οποία φτάνει πλέον στα 45.000 MW. Μάλιστα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν αγγίξει τα 50 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο 13ο συνέδριο με τίτλο «SEE Energy Dialogue», που διοργανώνει υβριδικά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο κ. Θεοφύλακτος ανέφερε πως η Τουρκία κατατάσσεται πλέον στην έκτη θέση στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη παγκοσμίως ως προς τη δυναμικότητα των ΑΠΕ. Επίσης το 2020 παρήγαγε το 12% του ηλεκτρισμού της από ηλιακή και αιολική ενέργεια, έναντι μέσου όρου 9,4% παγκοσμίως.

Γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ΑΠΕ αύξησαν το περιφερειακό τους μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας στο 34% το 2019, με τη βιομάζα, τη ρηχή γεωθερμία και τις ηλιακές θερμικές εφαρμογές να κατέχουν σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επίδοση.