Πώς μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει το κόστος ενέργειας στο μισό

Πώς μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει το κόστος ενέργειας στο μισό
Παρασκευή, 27/05/2022 - 07:00

Με τον ενεργειακό λογαριασμό να πέφτει βαρύς στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ οι επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι μονόδρομος.

Τα σούπερ μάρκετ, εκτός από τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις και τη μείωση του όγκου πωλήσεων έχουν να διαχειριστούν και το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ανελαστικό λόγω κυρίως των ψυγείων που διατηρούν σε καταστήματα και αποθήκες αλλά και το μεταφορικό κόστος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜETRO AΕΒΕ, που φέτος θα κληθεί να πληρώσει ηλεκτρικό ρεύμα αυξημένο περίπου κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η κατανάλωση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αριστοτέλη Παντελιάδη, είναι σταθερή στις 121.076 μεγαβατώρες και το κόστος εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει στα 26,8 εκατ. ευρώ μετά τις επιδοτήσεις του κράτους.

Ευκολες λύσεις για την εξοικονόμηση δεν υπάρχουν ωστόσο οι επενδύσεις σε ανανεώσεις εξοπλισμού οδηγούν σε μεγάλη μείωση κατανάλωσης.

Η ΜETRO Εφαρμόζει σε βάθος χρόνου, ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, το σταθερό και συνεπές, από το 2015, πλάνο της εταιρείας, υλοποιείται με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκ.€.

Μετά από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού σε ένα κατάστημα, επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 48%.

Ολες τις εγκαταστάσεις συνδέονται κεντρικά με ΙΟΤ και παρακολουθούνται όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις 24ώρες επί επτά ημέρες την εβδομάδα τόσο για τις καταναλώσεις όσο και για τις βλάβες. Αυτό συμβάλλει τόσο στην πιο αποδοτική λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Την ίδια ώρα η εταιρεία προχωρά στην εγκατάσταση δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με στόχο το 2023 να υπάρχει πανελλαδική κάλυψη. Με μία επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ η εταιρεία σε συνεργασία με την NRG θα δημιουργήσει 250 σημεία φόρτισης με 500 φορτιστές.

30% ενέργεια από ΑΠΕ και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μέχρι το 2023, η εταιρεία στοχεύει να καλύπτει πάνω από το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων από ιδιόκτητες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της σημαντικής επένδυσης φωτοβολταϊκών, ύψους 18 εκ.€. Θα τοποθετηθούν 97 σταθμοί φωτοβολταϊκών που θα καλύπτουν το 30% των απαιτήσεων και εκτιμάται ότι θα παράγονται 36 εκατ. κιλοβατώρες τον χρόνο. Μέσα σε πέντε χρόνια ο όμιλος METRO στοχεύει να είναι ενεργειακά ουδέτερος είτε με την παραγωγή είτε με την αγορά από ΑΠΕ χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Παντελιάδης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι σε αυτήν κατεύθυνση κινούνται και οι επενδύσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει πολύ πριν την ενεργειακή κρίση αλλά με το βλέμμα πάντα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον η εταιρεία θα μπορούσε να έχει «κλειδωμένο» προθεσμιακό συμβόλαιο δεκαετίας ή 12ετίας ώστε να άρει την αβεβαιότητα ως προς το κόστος ενέργειας αλλά κάτι τέτοιο όμως δεν προσφέρεται ακόμη από τους προμηθευτές.