Πού θα κατευθυνθούν τα 300 δισ. της ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Πού θα κατευθυνθούν τα 300 δισ. της ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Πέμπτη, 19/05/2022 - 07:00

Κεφάλαια ύψους 300 δις ευρώ θα κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2027 προκείμενου να επιτευχθεί η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Παράλληλα προκειμένου να αντιμετωπίσει «τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αξιοποίηση της ενέργειας από την Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο, όπως είπε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν -ανακοινώνοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο «REPowerEU»- η ΕΕ θα προχωρήσει σε κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου.

«Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτά, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν για τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του REPowerEU, θα αξιοποιηθεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF),η λειτουργία του οποίου θα τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 210 δις. ευρώ που απαιτούνται έως το 2027. Πέραν αυτού η Επιτροπή εκτιμά πως η εφαρμογή του Fit for 55 και του REPowerEU θα εξοικονομήσει στην ΕΕ ετησίως έως 2030, 80 δις. ευρώ από τις δαπάνες εισαγωγής φυσικού αερίου, 12 δισ. σε δαπάνες εισαγωγής πετρελαίου και 1,7 δισ. ευρώ σε δαπάνες εισαγωγής άνθρακα.

Η κατανομή του πακέτου των 300 δις. ευρώ

Όπως προκύπτει από το ευρωπαϊκό σχέδιο τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν αφορούν στα εξής:

-Από το σύνολο των κεφαλαίων τα 10 δις. ευρώ θα αφορούν υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και έργα αντιστροφής της ροής υφιστάμενων αγωγών.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της ΕΕ γίνεται ειδικά μνεία στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο όπως επισημαίνεται θα βοηθήσει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις προμήθειες ρωσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, μέρος του οποίου είναι και ο TAP.

-Για την πράσινη ενέργεια τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα είναι 113 δισ. ευρώ για την πράσινη ενέργεια εκ των οποίων τα 86 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ΑΠΕ και 27 δις. ευρώ βασικές υποδομές υδρογόνου.

-Σημαντικοί πόροι ύψους 56 δισ ευρώ κινητοποιούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις αντλίες θερμότητας

-Για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία τα κεφάλαια ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία.

-Για την αύξηση της παραγωγής του βιομεθανίου, το σχέδιο προβλέπει κεφάλαια 37 δισ. ευρώ

-Για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και των διασυνδέσεων προβλέπονται 29 δις ευρώ .

-Προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,5-2 δις ευρώ για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες με υψηλή εξάρτηση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή ήδη, είναι διαθέσιμα 225 δις. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του RRF ενώ οι πόροι του θα ενισχυθούν με επιπλέον 20 δις. ευρώ από την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Επιπλέον θα μπορούσαν να διατεθούν στο RRF με εθελοντικές μεταφορές, 26,9 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής και 7,5 δις. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης η Επιτροπή θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας το φθινόπωρο σε περίπου 3 δις ευρώ.