Ο καθοριστικός ρόλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης

Ο καθοριστικός ρόλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης
Τετάρτη, 18/05/2022 - 13:49

Το κοινό όραμά για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Γερμανό Καγκελάριο και τους Πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας, στο λιμάνι του Esbjerg, στη Δανία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που η ΕΕ παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης REPowerEU, το στρατηγικό της σχέδιο για τον απογαλακτισμό της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η παρουσία δε της Von der Leyen στο Esbjerg υπογραμμίζει πόσο αναγκαία και άμεση είναι η επέκταση της αιολικής ενέργειας για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι η REPowerEU θέλει να αυξηθεί η αιολική ενέργεια από 190 GW που είναι σήμερα σε 480 GW το 2030. Αυτό απαιτεί την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας. Απαιτεί επίσης τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές υπεράκτιων δικτύων, λιμενικές εγκαταστάσεις και πλοία.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2022 - 14:04