WWF: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της 28ης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα

WWF: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της 28ης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα
Τρίτη, 28/11/2023 - 13:53

Στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που διεξάγεται από 30 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, ηγέτες από 195 κράτη καλούνται σε λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικών με το κλίμα. Σύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές*, το 2023 αποτελεί το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα, με ακραία φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες) να συμβαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στη χώρα μας.

Η COP28 αποτελεί κομβική στιγμή για ανάληψη δράσης εκ μέρους των συμμετεχόντων προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα να συγκρατήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το ασφαλές όριο του 1,5°C. Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF Ελλάς καλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθήσει και να αναλάβει κρίσιμες πρωτοβουλίες για:

  • Moratorium στα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και
  • Παγκόσμιες δεσμεύσεις για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρότι υπάρχει πληθώρα θεματικών που χρήζουν στήριξης από τους συμμετέχοντες στη φετινή Διάσκεψη, θεωρούμε υψίστης σημασίας να αναλάβει η Ελλάδα καταλυτικής σημασίας διεθνείς πρωτοβουλίες στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η COP28 πρέπει να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης για μηδενισμό των εκπομπών το συντομότερο δυνατόν με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή, διαφανή, οικονομικά επωφελή και κοινωνικά δίκαιο.

*Copernicus: October 2023 - Exceptional temperature anomalies; 2023 virtually certain to be warmest year on record

Δείτε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό