Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Δευτέρα, 20/11/2023 - 15:36

Ολοκλήρωση πρώτης διεθνούς δράσης

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή, του ΠΑΚΕΚ “ΤΗΜΕΝΟΣ” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, την πρώτη του διεθνή δράση στην Κορυτσά της Αλβανίας. Η ημερίδα είχε τίτλο “Just Transition & Sustainable Development” και διοργανώθηκε σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Fan S. Noli Korce, στις εγκαταστάσεις του “Faculty of Economy”.

Η Αντιπρύτανις Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γρίβα και η Αντιπρύτανις Έρευνας και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Fan S. Noli, καθηγήτρια κ. Benita Stavre παρουσίασαν το προφίλ των δύο πανεπιστημίων, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λευτέρης Τοπάλογλου, Διευθυντής του Ινστιτούτου «Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή», παρουσίασε την αποστολή και τους στόχους του Ινστιτούτου. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση επάνω σε τρείς ενότητες που αφορούσαν:

(α) Την πρόκληση της Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια.

(β) Την Αέρια Ρύπανση και την Κλιματική Αλλαγή,

(γ) Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό & τις Έξυπνες Πόλεις.

Επί των ενοτήτων αυτών, έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις -παρεμβάσεις από τα Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή, Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ραφαέλλα Σωτηροπούλου, Επίκουρο Καθηγητή κ. Γιώργο Πανάρα, και Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκο Πλόσκα καθώς και από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου FanS. Noli, αντίστοιχα. Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι η συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων, σε αυτά τα πεδία, θα πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί σε διασυνοριακό επίπεδο, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις.