Αντλίες θερμότητας: Μείωση ΦΠΑ ζητά η EHPA

Αντλίες θερμότητας: Μείωση ΦΠΑ ζητά η EHPA
Κυριακή, 08/10/2023 - 07:56

Για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης αντλιών θερμότητας στο πλαίσιο του REPowerEU, θα χρειαστούν επιπλέον 750.000 εγκαταστάσεις έως το 2030.

Πρόσφατα υπογράφηκε μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων (F-gases), με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA) να αναφερει ότι η συμφωνία θα επιταχύνει ελάχιστα την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση και την ψύξη.

Σημείωσε πως η συμφωνία ελάχιστα θα επιταχύνει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση και την ψύξη. Πιθανώς θα μπορούσε ακόμη και να την επιβραδύνει, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας για διάφορους τομείς εφαρμογής σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης αντλιών θερμότητας στο πλαίσιο του REPowerEU, θα χρειαστούν επιπλέον 750.000 εγκαταστάσεις έως το 2030. Μια αύξηση 50% σε σύγκριση με σήμερα. Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας (EHPA) οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές για την ηλεκτρική ενέργεια και να εφαρμόσουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φορολογίας στις αντλίες θερμότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας οργάνωσε πρόσφατα ένα συνέδριο στο οποίο η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson τόνισε πως το μέλλον της θέρμανσης στα νοικοκυριά δεν έγκειται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Βρίσκεται σε τεχνολογίες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην αποδοτική τηλεθέρμανση και ψύξη. «Οι αντλίες θερμότητας, ειδικότερα, είναι έτοιμες να γίνουν κύρια τεχνολογία θέρμανσης. Η διάθεσή τους θα πρέπει να εντάσσεται στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά σχέδια θέρμανσης και ψύξης. Και η ανάπτυξή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από ευελιξία για προσαρμογή στις ανάγκες και τους περιορισμούς των κτιρίων, των βιομηχανιών και των δικτύων. Σκεφτείτε όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι αντλίες θερμότητας:Αποτελούν κορυφαία και ώριμη τεχνολογία για την απαλλαγή από τον άνθρακα κτιρίων, δικτύων τηλεθέρμανσης και επίσης όλο και περισσότερο στη βιομηχανία. Αναγνωρίζονται ότι είναι εξαιρετικά αποδοτικά και κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και έχουν έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο ως πλεονέκτημα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εξισορρόπησης του δικτύου», ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Ο Πρόεδρος της EHPA Martin Forsen υπογράμμισε τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει την υιοθέτηση αντλιών θερμότητας. Επεσήμανε την ταχεία έναρξη του REPowerEU λίγο μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τα πιθανά εμπόδια στην ανάπτυξη της αντλίας θερμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία..