Το κόστος ενέργειας ο άγνωστος «Χ» του προσχέδιου προϋπολογισμού για το 2024

Το κόστος ενέργειας ο άγνωστος «Χ» του προσχέδιου προϋπολογισμού για το 2024
Δευτέρα, 02/10/2023 - 06:45

Δεν ενσωματώνονται προβλέψεις για πρόσθετες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο αναμένεται να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο του 0,7% του ΑΕΠ για εφέτος και στην περιοχή του 2,1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Οι άγνωστοι «Χ» του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2024 είναι οι επιδοτήσεις που σχετίζονται με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, καθώς δεν ενσωματώνονται σε αυτό προβλέψεις για πρόσθετες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς και το κόστος των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πως θα κινηθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 στο κομμάτι των ενεργειακών επιδοτήσεων, παρά το ότι οι τιμές στη διεθνή ενεργειακή αγορά δείχνουν πως τον χειμώνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα «ματώσουν» για να καλύψουν τις δαπάνες ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και κίνησης.

-Η μέση τιμή του ρεύματος μετά την επιδότηση του 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα, που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο γύρω στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ανάλογα με την πορεία των τιμών η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την απόφαση για κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από το τέλος του 2023.

-Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,45 λεπτού ανά λίτρο, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν την τιμή να φτάνει ακόμη στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Αν και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης θα διατεθούν εφέτος συνολικά κονδύλια ύψους 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 ευρώ πέρυσι) για τη χειμερινή σεζόν 2013-2014, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επιδότηση στην αντλία, ενώ τα διυλιστήρια δεν έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ανακοινώσει εκπτώσεις.

-Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα πληρώσουν εφέτος για να θερμανθούν τουλάχιστον 65% λιγότερα από ό,τι θα πλήρωναν για πετρέλαιο θέρμανσης. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι στο 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η ισοδύναμη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,135 ευρώ ανά κιλοβατώρα (εάν η τιμή κινηθεί στο 1,45 ευρώ ανά λίτρο).

Τα μέτρα στήριξής του προσχεδίου

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% εφέτος και 3% το 2024.Τα μέτρα στήριξης που αφορούν στη διετία 2023-2024 που περιγράφονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2024 ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν σε πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Πρόκειται για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων, οικονομικές ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-Αύξηση των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι θα είναι στο 3,1%.

-Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για γονείς.

-Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Κατάργηση της περικοπής 30% σε συνταξιούχους που εργάζονται.

-Αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με καθαρό κόστος 500 εκατ. ευρώ.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε ασφαλισμένα σπίτια.

-Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%.

-Αύξηση των πτητικών επιδομάτων.

-Απαλλαγή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φάρμακα.

-Μονιμοποίηση του youth pass.