Επίδομα θέρμανσης 2023: Μικρές οι αλλαγές - Μένουν ίδιοι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης 2023: Μικρές οι αλλαγές - Μένουν ίδιοι δικαιούχοι
Πέμπτη, 07/09/2023 - 11:10

Μικρές αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης - Δεν αλλάζουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Μικρές αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κατευθύνουν οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού», χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στους δικαιούχους, δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα από την εφορία, την ώρα που έχουν μεγάλους τζίρους.

Φαίνεται ότι δεν θα επαναληφθεί τη φετινή σεζόν το μέτρο του διπλού επιδόματος (έφθανε το επίδομα έως και τα 1.600 ευρώ) για τους καταναλωτές που επέλεξαν πέρυσι άλλο καύσιμο για θέρμανση, αντί του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης κυμαινόταν από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους «έκοψαν» το φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.

Το τελικό ποσό μπορούσε να αγγίξει φέτος και τα 750 ευρώ, προϋπόθεση που εξαρτάται πλήρως και από την τιμή του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.