Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή θα είναι σίγουρα πάνω από 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή θα είναι σίγουρα πάνω από 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο
Τρίτη, 05/09/2023 - 12:04

Μιλάμε για τιμές οι οποίες θα είναι σίγουρα πάνω από 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης παραμένουν σε αρκετά αυξημένα επίπεδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και αυτό θα επιφέρει αύξηση τιμής και κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Βενζινοπωλών Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Οπως ανέφερε, «πια μιλάμε για τιμές οι οποίες θα είναι σίγουρα πάνω από 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, ιδιαίτερα αυξημένη τιμή αν σκεφτεί κάποιος ότι πέρυσι τέτοια εποχή που πάλι είμαστε εν μέσω πολέμου και πάλι είχαμε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στην ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,10 ευρώ το λίτρο.

Εκεί βέβαια πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης όπου είχε μειώσει οριζόντια με μια μεγάλη επιδότηση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με μια μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης κατά 13 λεπτά συν ΦΠΑ. Άρα μιλάμε ότι σήμερα το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1,77 ευρώ το λίτρο, μια μέση τιμή πανελλαδικά.

Αν υπολογίσουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινάει με μια μείωση της τάξης των 20 με 22 λεπτά ανά λίτρο, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα που θα διαμορφωθεί η τιμή του.

Όσον αφορά στην βενζίνη η τιμή ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα κυμαίνεται γύρω στα 2 ευρώ το λίτρο.

Ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν ταμπέλες με μπροστά το 2, το οποίο είναι ψυχολογικό φράγμα. Εμείς οι πρατηριούχοι έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε τις τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλά, αφαιρώντας ένα, δυο, τρία λεπτά από το κέρδος μας, για να μην γράφει το ταμπλό 2 και ο κόσμος απογοητεύεται».