Να στραφούν οι έλεγχοι στους προμηθευτές ζητάει η αγορά γιατί εκεί «κρύβεται» η αιτία των αυξήσεων…

Να στραφούν οι έλεγχοι στους προμηθευτές ζητάει η αγορά γιατί εκεί «κρύβεται» η αιτία των αυξήσεων…
Παρασκευή, 04/08/2023 - 08:11

Η χειραγώγηση τιμών και η επάρκεια πρώτων υλών απασχολούν την αγορά και ιδιαίτερα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που ζητάει οχι μόνο περισσότερους ελέγχους, αλλά και εστιασμένους στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις.

Πολλοί κλάδοι έρχονται αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων και τα άλευρα αποτελούν μια από τις βασικές κατηγορίες με αλυσιδωτές επιδράσεις στην ποιότητα διαβίωσης των νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αίτημα για άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, «προκειμένου να αποτραπεί η φημολογούμενη αύξηση στις τιμές των αλεύρων» απέστειλε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων.

Στην επιστολή της η ΣΑΑΠΠ αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των αρτοποιών.

Όπως τονίζει, "από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, είμαστε αντιμέτωποι με καταδικαστικές για το μέλλον μας, αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων και παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να απορροφήσουμε το αυξημένο κόστος έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί, ή να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο δυνατό, ο τελικός καταναλωτής.

Μια ενδεχόμενη αύξηση αυτήν τη στιγμή, εκτός από περίπτωση καθαρής αισχροκέρδειας πλέον, θα αποτελέσει το τέλος των αρτοποιείων μας”.

Στο πλαίσιο αυτό η ΣΑΑΠΠ ζητά από τον υπουργό να προβεί άμεσα σε διενέργεια ελέγχων σε αποθήκες προμηθευτών αλεύρων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των πρώτων υλών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και τη χειραγώγηση τιμών και αγοράς που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση.

Από την πλευρά του το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει εντολή καταγραφής των αποθεματικών στις αποθήκες των εταιρειών εμπορίας σιτηρών και αλεύρων και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει για εναρμονισμένες πρακτικές των εταιρειών της αλευροβιομηχανίας.

Επιπλέον καλεί τους αρμόδιους φορείς να ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις εισαγωγής σιτηρών από άλλες χώρες όπως Ρουμανία, Βουλγαρία Πολωνία, Λευκορωσία που έχουν στις αποθήκες τους αδιάθετων ποσοτήτων σιτηρών.

Οι αρτοποιοί υπογραμμίζουν ότι απορροφούν τις αυξήσεις όσο μπορούν, αλλά «στην παρούσα φάση, μια ενδεχόμενη αύξηση, εκτός από περίπτωση καθαρής αισχροκέρδειας πλέον, θα αποτελέσει το τέλος των αρτοποιείων» ενώ υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα, ο ΣΑΑΠΠ έχει ξεκινήσει συνεργασίας με τον Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τη συμβολαιακή γεωργία και τα εγχώρια, μαλακά σιτηρά (απεξάρτηση από τα Ρωσικά και Ουκρανικά στάρια, βάζουμε πλάτη στην εθνική οικονομία).