Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αυτά είναι τα αποτελέσματα - Η ανακοίνωση

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αυτά είναι τα αποτελέσματα - Η ανακοίνωση
Τρίτη, 11/07/2023 - 13:18

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα. Οι λίστες.

Ανακοινώθηκαν σήμερα 11/7 τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ενότητα «Εξέλιξη». Τονίζεται ότι είναι τα προσωρινά αποτελέσματα δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα».

Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στις λίστες ανά Περιφέρεια την συνολική βαθμολογία και κατάσταση της αίτησης τους.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από την Τετάρτη 12 Ιουλίου (00:01) έως Τρίτη 18 Ιουλίου (23:59).

Δείτε εδώ την ανακοίνωση

Εδώ τα αποτελέσματα

Θα υπάρξει μια περίδος για ενστάσεις και στη συνέχεια οι δικαιούχοι - που υπολογίζονται σε 120.000 - θα πάρουν τις επιταγές και τα SMS.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Επίσης, ο ηλιακός θα πρέπει να προορίζεται για εγκατάσταση σε κατοικία (και όχι σε επαγγελματικό ακίνητο), με παράλληλη απόσυρση και ανακύκλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων) που εξασφάλιζε έως τώρα ζεστό νερό χρήσης.

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 50% έως 60%, ενώ θα δοθεί με τη μορφή voucher που θα αφαιρεθεί από την τελική τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει ο ωφελούμενος. Ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού, δηλαδή τον ωφέλιμο όγκο της δεξαμενής, η ενίσχυση (χωρίς τον ΦΠΑ) ξεκινά από 510,48 και φτάνει μέχρι τα 904,84 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος, επιλέξιμοι για επιδότηση είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικούς συλλέκτες. Οι συλλέκτες της συγκεκριμένης κατηγορίας διαθέτουν επίστρωση τιτανίου, με αποτέλεσμα να έχουν πάνω από 91% απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και απώλειες λιγότερο από 5%. Ως συνέπεια, ακόμη και με μικρή ηλιοφάνεια τις χειμερινές ημέρες, μπορούν να εξασφαλίσουν ζεστό νερό χρήσης, χωρίς να καταναλωθεί η παραμικρή κιλοβατώρα ρεύματος.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά για την επιλογή είναι η ποσότητα του ζεστού νερού που θα πρέπει να εξασφαλίζει ο ηλιακός, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Ένας ηλιακός διπλής ενέργειας διαθέτει ηλεκτρική αντίσταση στο boiler, η οποία μπορεί να επιστρατευθεί σε περίπτωση παρατεταμένης συννεφιάς για να εξασφαλίσει ζεστό νερό. Από την άλλη πλευρά, ένας ηλιακός τριπλής ενέργειας μπορεί να αξιοποιήσει ως θερμαντικό μέσο και το ζεστό νερό της θέρμανσης.

Τα μοντέλα διαφοροποιούνται επίσης με κριτήριο το αν προορίζονται να εγκατασταθούν σε σκεπές ή σε ταράτσες. Στην δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, υπάρχουν και ηλιακοί οριζόντιας τοποθέτησης (ή οριζόντιου συλλέκτη).

Επιλέξιμοι για το πρόγραμμα είναι ηλιακοί που συνοδεύονται κατ’ αρχάς από το σήμα CE, κάτι που σημαίνει πως το ηλεκτρικό τμήμα τους (αντίσταση στο boiler) πληροί τα πρότυπα ασφάλειας της Ε.Ε. Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη πιστοποίησης Solar Keymark, η οποία θα καλύπτει είτε αποκλειστικά στους συλλέκτες (τα πάνελ του ηλιακού), είτε ολόκληρο το σύστημα.

Σε 95.861 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται

Υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής καταγράφηκε για το πρόγραμμα: «Ανακυκλώνω - ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε 95.861 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 99.984.006 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.

Ειδικότερα, 6.708 αιτήσεις προέρχονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 24.670 από την Περιφέρεια Αττικής, 2.583 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 8.793 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 3.176 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 4.070 από την Περιφέρεια Ηπείρου, 7.041 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 2.299 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 14.941 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 6.614 από την Περιφέρεια Κρήτης, 2.532 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 6.279 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 6.155 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Οι σχετικές λίστες έχουν καταρτιστεί ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία προϋπολογισμού, με αντίστοιχη κατάταξη, βάσει της βαθμολογίας κάθε αίτησης.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από την Τετάρτη 12 Ιουλίου (00:01) έως και την Τρίτη 18 Ιουλίου (23:59). Στη συνέχεια, στην παραπάνω ιστοσελίδα, θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες και οι τελικοί δικαιούχοι θα μπορέσουν να λάβουν τις ειδικές επιταγές (vouchers).

Υπενθυμίζεται πως τα vouchers καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και των άμεσα συνδεδεμένων και απαραίτητων υπηρεσιών (τοποθέτηση κ.λπ.) από τους εγκεκριμένους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το «Ανακυκλώνω - ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αξίζει να σημειωθεί, πως όσο εξαργυρώνονται επιταγές θα δημιουργείται χώρος (αποθεματικό), ώστε να ενταχθούν και επιλαχόντες δικαιούχοι του προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2023 - 15:27