Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Νέα δεδομένα για ηλιακό με επιδότηση - Αυξάνεται το κόστος

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Νέα δεδομένα για ηλιακό με επιδότηση - Αυξάνεται το κόστος
Πέμπτη, 20/04/2023 - 06:31

Η καθυστέρηση στο Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα φέρνει νέα δεδομένα. Πώς αυξάνεται το κόστος.

Με δεδομένο πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες επαγγελματίες στον κλάδο της εγκατάστασης (υδραυλικοί -ηλεκτρολόγοι) προειδοποιούν για αυξήσεις στο κόστος της αγοράς ενός συστήματος.

Χωρίς αμφιβολία η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ωστόσο με την άνοδο του κόστους των υλικών αυξάνεται και η χρονική διάρκεια της απόσβεσής του. Ωστόσο, ο κόσμος πλέον περιμένει το πρόγραμμα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αρκετοί καταναλωτές παγώνουν παραγγελίες. «Έχω τρεις πελάτες με ηλιακό σε κακή κατάσταση και περιμένουν το πρόγραμμα για να τους αντικαταστήσουν» αναφέρει υδραυλικός. Το βασικότερο πρόβλημα όμως αποτελεί η έλλειψη χώρου στις πολυκατοικίες.

Όπως αναφέρουν πάντως επαγγελματίες του κλάδου στο iEnergeia.gr υπάρχει διάχυτος φόβος ότι θα υπάρξει υπερκοστολόγηση των υλικών, με αποτέλεσμα η επιδότηση να περιορίζεται στο 40%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετά αυξημένο είναι το κόστος της υδραυλικής εγκατάστασης και της τοποθέτησης. Αξίζει να λάβει κάποιος υπόψη του πως ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται τρία καλώδια (ζεστό -κρύο νερό, ρεύμα). Με δεδομένο πως μόνο το κόστος των καλωδίων έχει εκτοξευτεί από τα 15 ευρώ το μέτρο στα 18, τότε από εκεί που μέχρι πρότινος το κόστος της υδραυλικής εγκατάστασης ήταν 300 ευρώ και της τοποθέτησης 150 ευρώ (450 ευρώ), τώρα πλέον το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως η απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται στα 7-8 χρόνια.

Παράγοντες της αγοράς επιμένουν πάντως πως το βάρος θα πρέπει να πέσει στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τονίζοντας πως όσο πιο καλά μονωμένο είναι ένα σπίτι τόσο λιγότερες είναι οι απώλειες.