Η Ευρώπη ψάχνει αποδοτικές λύσεις θέρμανσης για το 2024

Η Ευρώπη ψάχνει αποδοτικές λύσεις θέρμανσης για το 2024
Πέμπτη, 20/04/2023 - 06:40

Τώρα πλέον αρκετές χώρες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο χειμώνα του 2024.

Ο ζεστός χειμώνας το 2023 βρήκε την Ευρώπη με πολύ αυξημένη αποθήκευση φυσικού αερίου, σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι χώρες της Ε.Ε. έθεσαν εθελοντικό στόχο πέρυσι να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat ο στόχος επετεύχθη, καθώς η συνολική χρήση φυσικού αερίου στις 27 χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 17,7% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας για την ίδια περίοδο. Τώρα πλέον αρκετές χώρες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο χειμώνα του 2024.

Όπως η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών και η οποία ενέκρινε πρόταση νόμου που προβλέπει την απαγόρευση νέων εγκαταστάσεων ορυκτών καυσίμων από το 2024. Από την άλλη χρονιά, τα νέα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν με τη χρήση ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 65%. Ανάμεσα στα μέτρα η επιδότηση αντλιών θερμότητας.

Επίσης, στις λύσεις που εξετάζονται για τη θέρμανση είναι το υδρογόνο, το οποίο όμως απορρίπτεται από αρκετούς στη Γερμανία, επειδή είναι μια δαπανηρή λύση. Ένας επίσης σημαντικός λόγος είναι η έλλειψη δικτύου. Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα παραδέχτηκε πως μόνο για τους καταναλωτές που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου η χρήση του για θερμότητα μπορεί να είναι εφικτή.

Στο μεταξύ, σε πολλές χώρες αυξήθηκαν οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας. Η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σημειώθηκε στο Βέλγιο. Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στη Γαλλία. Στόχος της κυβέρνησης στη Βρετανία είναι να εγκαθίστανται 600.000 αντλίες θερμότητας ετησίως, έως το 2028. Από το 2024, η Γερμανία θέλει να εγκαταστήσει 500.000 αντλίες θερμότητας ετησίως, από περίπου 200.000 το 2022. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά 11% το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.