Πότε ξεκινάει το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις

Πότε ξεκινάει το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις
Πέμπτη, 26/01/2023 - 06:31

Σε σχέση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις στόχος είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται να «τρέξουν» δύο βασικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το πρώτο αφορά τις επιχειρήσεις και το άλλο αφορά το πρόγραμμα εξοικονομώ- ανακαινίζω για τους νέους. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιο πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνα του εξοικονομώ στις κατοικίες. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει ομαλή ροή των διαθέσιμων πόρων, με το ΚΑΠΕ να αξιολογεί τις αιτήσεις και το πληροφοριακό σύστημα να παραμένει ανοιχτό ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σε σχέση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις στόχος είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Οι δράσεις που αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνονται και στην εγκατάσταση δομών ΑΠΕ (όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών). Επίσης, προβλέπονται επιδοτήσεις για συστήματα διαχείρισης ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ στους ενεργειακούς στόχους υπάρχει πρόβλεψη για μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και για αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εξοικονομώ- ανακαινίζω για τους νέους το ΥΠΕΝ είναι κοντά στο κλείσιμο του οδηγού και εκτός απροόπτου θα μπει σε εφαρμογή τον άλλο μήνα. Υπενθυμίζεται πως για το σκέλος του εξοικονομώ «ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, με ΦΠΑ, ανά αίτηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,00 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) το γινόμενο του 220 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,

γ) τις 22.500 €.

Σκέλος «Ανακαινίζω»

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανακαίνισης, με ΦΠΑ, ανά αίτηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 75 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,

β) τις 10.000 €».

Οι εισοδηματικές κατηγορίες είναι οι εξής:

ejoik

Τέλος για να κριθεί επιλέξιμη μια κατοικία πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.