Πρόστιμα 5.000 ευρώ στα πρατήρια ακόμη και για δυο λεπτά ακριβότερη τιμή στα καύσιμα

Πρόστιμα 5.000 ευρώ στα πρατήρια ακόμη και για δυο λεπτά ακριβότερη τιμή στα καύσιμα
Πέμπτη, 26/01/2023 - 06:42

Οι πρατηριούχοι, επισημαίνουν ότι επιβάλλονται εξαντλητικά πρόστιμα ενώ επιπλέον ζητούν και την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βασικών καυσίμων.

Ακόμη και μόνο για δυο λεπτά ακριβότερη τιμή στα υγρά καύσιμα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που επιτρέπει η νομοθεσία, έχουν επιβληθεί πρόστιμα των 5.000 ευρώ σε πρατήρια, σημείωσε στο iΕnergeia ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπος Μελισσινός σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων.

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αυστηροί, και εκτεταμένοι, όπως σημείωσε ενώ εξήγησε ότι έχει αλλάξει η μεθοδολογία των ελέγχων, σε σχέση με το παρελθόν. Δεν γίνονται πλέον, κυρίως, «έλεγχοι πεδίου», δηλαδή από κοντά στο κάθε μαγαζί, αλλά γίνεται ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικά «από το γραφείο» και έτσι, για πρώτη φορά, όπως υπογράμμισε, γίνονται μαζικοί και καθολικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι σχετική αναφορά για τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ για μόνο δυο λεπτά ακριβότερη τιμή, έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τυπου με θέμα τους ελέγχους, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα για να φανεί ότι εξαντλεί την αυστηρότητά του το υπουργείο αλλά αυτό που συμβαίνει καταδεικνύει ότι πλέον το σύστημα εντοπίζει με ευκολία και τις πιο μικρές αποκλίσεις.

Για το θέμα έχει αντιδράσει έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων που έχει στείλει και σχετική επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνοντας ότι ενώ το υπουργείο δηλώνει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά επιβάλλει πολύ αυστηρά πρόστιμα για μικροπαραβάσεις.

Πάντων όπως επισημάνθηκε για το θέμα στο iEnergeia, «αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία κι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη κι αν το κερδος είναι μόνο ένα λεπτό!».

Οι πρατηριούχοι, επισημαίνουν ότι επιβάλλονται εξαντλητικά πρόστιμα ενώ επιπλέον ζητούν και την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βασικών καυσίμων και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για παράλειψη ενημέρωσης - τήρησης τιμών κάθε εβδομάδα στο παρατηρητήριο καυσίμων fuelprices.gr όταν δεν έχουν προβεί σε αλλαγή τιμής.