Με όπλο την εξοικονόμηση ενέργειας στη μάχη του ανταγωνισμού η βιομηχανία τροφίμων

Με όπλο την εξοικονόμηση ενέργειας στη μάχη του ανταγωνισμού η βιομηχανία τροφίμων
Τρίτη, 20/12/2022 - 06:08

Η βιώσιμη ανάπτυξη στην βιομηχανία τροφίμων ποτών μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης πόρων και πρώτων υλών, όχι μόνο για την κοινωνική ευθύνη αλλά και για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενίσχυση της ανακύκλωσης και απορρόφηση αυξήσεων δυναμώνει τη θέση της στην αγορά και τον ανταγωνισμό η Κafea Terra.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά για την εξοικονόμηση ενέργειας, προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - μια επένδυση ύψους 400.000 ευρώ - στο πλαίσιο επέκτασης του εργοστασίου της εταιρείας στην Παιανία, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2024.

Επίσης, μέσα στο 2021 ανακυκλώθηκαν 21.330 κιλά χαρτιού και stretch film, 440 κιλά μετάλλων, 32.620 κιλά υπολειμμάτων καφέ παραγωγής, καθώς και μικρές ποσότητες φωτιστικών, λιπαντικών, μπαταριών και μελανιών, ενώ το 2022 ξεκίνησε και η συμπίεση και ανακύκλωση υπολειμμάτων αλουμινίου.

Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση των στελεχών της Κafea Terra με δημοσιογράφους, ενώ σημειώθηκε πως η επιχείρηση έχει απορροφήσει και συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, που καταγράφονται όσον αφορά τα λειτουργικά της έξοδα.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε πως η Kafea Terra προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 6,5 περίπου εκατομμυρίων για την επόμενη διετία. Αναλυτικότερα, το πλάνο της περιλαμβάνει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για ολοκλήρωση το 2024 νέων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο (μονάδα service και αποθήκη logistics), ενώ 1,5 εκατ. ευρώ επενδύεται για τη δημιουργία υποκαταστήματος (γραφεία, αποθήκη logistics, μονάδα service) στη Θεσσαλονίκη, που θα υλοποιηθεί το 2023. Επίσης, 2 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για να πραγματοποιηθεί επέκταση του εργοστασίου της εταιρείας στην Παιανία (από όπου οι αποθηκευτικοί χώροι θα μετακινηθούν στο Μαρκόπουλο) με νέα μονάδα καβουρδίσματος, σε μια κίνηση που θα έχει ολοκληρωθεί το 2024, ενώ επένδυση ύψους 400.000 ευρώ έχει προγραμματιστεί για φωτοβολταϊκά. Σημειώνεται πως αυτές οι επενδύσεις ακολουθούν την ολοκλήρωση του σημαντικού αναπτυξιακού πλάνου ύψους 27 εκατ. ευρώ , που υλοποίησε η εταιρεία την τελευταία τετραετία.

Σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 μόνο από την αλλαγή των ψυγείων της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Ο Όμιλος Coca-Cola HBC αναδείχθηκε κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο των ποτών, σύμφωνα με τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI) 2022.

Με δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η εταιρεία μείωσε τις απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 54,2% το 2021 (σε σύγκριση με το 2017).

Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της Coca-Cola Τρία Έψιλον προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πάνω από το 62% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας.

To συνολικό ποσοστό των ενεργειακών αποδοτικών ψυγείων της εταιρείας στην αγορά φτάνει το 49%, το οποίο έχει επιφέρει μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 κατά περισσότερους από 45.000 τόνους.

H εταιρεία προχωρά σε αντικατάσταση των >700 εταιρικών αυτοκινήτων με υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 28% μέχρι το 2025.