Επίδομα θέρμανσης: Το ποσό και η πληρωμή για το 2022

Επίδομα θέρμανσης: Το ποσό και η πληρωμή για το 2022
Τετάρτη, 30/11/2022 - 06:44

Περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν φέτος επίδομα θέρμανσης για δαπάνες αγοράς πετρελαίου, φωτιστικού πετρελαίου για σόμπες, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή πέλετ ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και φυσικού αερίου.

Προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο οι αιτήσεις πολιτών που έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Η πλατφόρμα των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Δεκεμβρίου για παλιούς και νέους δικαιούχους.

Περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν φέτος επίδομα θέρμανσης για δαπάνες αγοράς πετρελαίου, φωτιστικού πετρελαίου για σόμπες, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή πέλλετ ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και φυσικού αερίου.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημερομηνία, οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού για αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να δουν αν είναι δικαιούχοι και μετά να προχωρήσουν στη διαδικασία για την υποβολή των παραστατικών.

Με την είσοδο στο σύστημα και με τους κωδικούς του taxisnet γίνεται η υποβολή της αίτησης και αυτά που χρειάζονται είναι το ΑΦΜ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται αυτομάτως από το taxis ο αιτών παίρνει άμεσα την απάντηση αν το αίτημα εγκρίνεται οπότε εντάσσεται απευθείας στο μητρώο δικαιούχων και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποβολή των παραστατικών ή αίτηση απορρίπτεται αν δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι επόμενες δόσεις

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση πάει για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στο μεταξύ σε πτωτική τροχιά βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ηδη κινείται χαμηλότερα από το 1,2 ευρώ το λίτρο από το 1,4 ευρώ ανά λίτρο που ήταν η τιμή του όταν ξεκίνησε η διάθεσή του στα μέσα του Οκτωβρίου. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή του ντίζελ θέρμανσης τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ήταν στο 1,193 ευρώ ανά λίτρο. Λίγες ημέρες πριν στις 19 Νοεμβρίου η μέση τιμή πώλησης ήταν στα 1,259 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου όπου έφτανε τα 1,347 ευρώ ανά λίτρο. Πάντως εκτός από την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, που αναμένεται να συνεχιστεί οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή έχει η κρατική επιδότηση και η έκπτωση 7,5 λεπτών το λίτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) που παρέχεται από τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας και η οποία ισχύει μέχρι σήμερα και αναμένεται να ανακοινωθεί η συνέχισή της.