3ο Φόρουμ Καινοτομίας: Ενέργεια – Πράσινος μετασχηματισμός και ενεργειακή επάρκεια

3ο Φόρουμ Καινοτομίας: Ενέργεια – Πράσινος μετασχηματισμός και ενεργειακή επάρκεια
Τρίτη, 22/11/2022 - 15:57
  • Κώστας Σκρέκας: Επενδύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας
  • Kώστας Παπαμαντέλλος: Η RWE θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας
  • Δρ. Σωτήρης Καπέλλος: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
  • Γιώργος Μακρυπίδης: Ο αριθμός των ενδιαφερομένων να επενδύουν στις ΑΠΕ είναι εκθετικά αυξανόμενος

Στις ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο η Ελλάδα να καταστεί ένας ισχυρός περιφερειακός ενεργειακός κόμβος πράσινης ενέργειας και ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας, χθες, κατά την πρώτη μέρα του 3ουΦόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο«Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»,το οποίο συνδιοργανώνουν, στοΚέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

O Υπουργός, χαιρετίζοντας τοτελευταίο πάνελ του Φόρουμ με τίτλο: «Πράσινος μετασχηματισμός και ενεργειακή επάρκεια» - Best Practices από τη Γερμανία και την Ελλάδα, σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στη σκιά μιας πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Μια κρίση που επηρεάζει καθοριστικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσα από την ανάληψη σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και πρακτικών».

Όπως είπε,«έχει αναδειχθεί, σύμφωνα και με την πρόσφατη μελέτη του διεθνούς οίκου Ernst & Young, ως η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στην ελκυστικότητα των ΑΠΕ, αναλογικά με το ΑΕΠ της. Αυτή η διάκριση καταδεικνύει τα σταθερά και επιτυχημένα βήματα που κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον».

Μιλώντας για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας, ο Υπουργός υπογράμμισε τα εξής:«Επενδύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Υλοποιούμε κρίσιμες υποδομές, θωρακίζουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και ενισχύουμε την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα. Διπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ αναμένεται να τριπλασιάσουμε τη δυναμικότητα της διασύνδεσης μας με την Αλβανία, ως το τέλος της δεκαετίας».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, σημείωσε ότι«για την Κυβέρνηση, ο στόχος είναι διπλός. Στήριξη της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την σταδιακή, αλλά σταθερή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα».

Panel_Energeias.jpg

Αμέσως μετά, και στο πλαίσιο του πάνελ με αντικείμενο την αγορά ενέργειας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas,κ.Kώστας Παπαμαντέλλος, ανέφερε ότι«ηRWEέχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2021 και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παίζουμε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μέσω των συνεργασιών μας με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, και με τηνHELLENiQ Energy για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ανοιχτά των Ελληνικών ακτών».

O Chief Operating Officer της Renewable Energy Sources - HELLENiQ ENERGY Holdings S.A.,Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο έως το 2030 να έχουν ολοκληρωθεί τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που δρομολογούν από κοινού η HELLENiQ ENERGY με την RWE. Όπως είπε, τεχνικά το θέμα είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο κρισιμότερη παράμετρος αποτελεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να αδειοδοτηθούν οι σχετικές επενδύσεις. «Εφόσον το Δημόσιο κινηθεί εμπρόθεσμα, η υλοποίηση των έργων θα εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε, για να θέσει επίσης τη γεωπολιτική συνιστώσα ως μια ακόμη βασική παράμετρο.«Το κράτος θα πρέπει να καταλήξει σε περιοχές αποδεκτές, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπλοκές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εκτέλεση των έργων. Η επιλογή των οικοπέδων είναι κρίσιμο ζήτημα και σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τους χρόνους υλοποίησης ενεργειακών επενδύσεων, εστιασμένες σε υπεράκτια αιολικά πάρκα», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο Partner και Corporate Finance Leader της PwC Greece,κ. Γιώργος Μακρυπίδης, δήλωσε σχετικά: «Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο των ΑΠΕ τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα ξεπερνάει οτιδήποτε έχω μέχρι στιγμής βιώσει στην καριέρα μου.Η ποιότητα των επενδυτών συνεχώς βελτιώνεται, ο αριθμός των ενδιαφερομένων που εξετάζουν και επενδύουν στη χώρα μας είναι εκθετικά αυξανόμενος, οι αποτιμήσεις είναι πλέον αντίστοιχες των πιο αναπτυγμένων αγορών ΑΠΕ, ενώ οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να συνδράμουν στη διατήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος και για τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά μας, ωςPwC βλέπουμε θετικά αυτά τα νέα δεδομένα και χάρη στην πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία μας στον κλάδο της ενέργειας διατηρούμε την ηγετική μας θέση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και παραμένουμε συνεργάτης επιλογής μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Γ. Μακρυπίδης.

Τη συζήτηση συντόνισε ηκα Βικτώρια Αλεξανδράτου Κέρνερ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του WRE GROUP και τονκεντρικό συντονισμό της εκδήλωσης είχεηκα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest.