26ο Συνέδριο ΙΕΝΕ-«Ενέργεια & Ανάπτυξη»: Η Ευρώπη Αντιμέτωπη με Κρίσιμες Ενεργειακές Επιλογές

26ο Συνέδριο ΙΕΝΕ-«Ενέργεια & Ανάπτυξη»: Η Ευρώπη Αντιμέτωπη με Κρίσιμες Ενεργειακές Επιλογές
Παρασκευή, 26/08/2022 - 09:28

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απόφαση της ΕΕ για ταχεία απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα και η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει μια ενεργειακή κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξήσεις τιμών που έχουν να καταγραφούν από το 1973, η προσοχή του ενεργειακού κόσμου, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων στρέφεται στο κορυφαίο θέμα σήμερα, που δεν είναι άλλο από την ενεργειακή ασφάλεια.

Κι αυτό γιατί η όλη κατάσταση «αναμένεται να χειροτερέψει προτού βελτιωθεί», αφού οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι πιθανό να περιοριστούν περαιτέρω – ή ακόμα και να διακοπούν – πριν από το χειμώνα και οι κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου μπορεί σύντομα να αρχίσουν να επηρεάζουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στην κρίσιμη αυτή για την Ευρώπη και την Ελλάδα συγκυρία διοργανώνεται για 26η συνεχή χρονιά το ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ με ειδικό θέμα, «Η Ευρώπη Αντιμέτωπη με Κρίσιμες Ενεργειακές Επιλογές». Το Συνέδριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ομιλητές και panelists από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής δίδουν το παρόν στην μεγάλη αυτή ετήσια εκδήλωση.

Αναπόφευκτα η τρέχουσα κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και αναλύσεων. Εφέτος το εμβληματικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης θα εξετάσει την επείγουσα ανάγκη για επαρκή θέρμανση στην Ευρώπη τους επόμενους χειμώνες παράλληλα με την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση προς την «καθαρή» ενέργεια. Στο σημείο αυτό, πολλοί βλέπουν μια σύγκρουση μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου επιπέδου. Ωστόσο, η απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση με τον κατάλληλο τρόπο θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση της ευρύτερης κλιματικής πρόκλησης. Οι αρχές πρέπει να περιορίσουν τα σοκ και, ταυτόχρονα, να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.

Σίγουρα, οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα πρέπει να επιδοθούν σε ένα δύσκολο αγώνα για να εξασφαλίσουν ηλεκτρισμό και θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα. Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται μόνο κατά 65% σε πληρότητα και η ρωσική «ασφυξία» αναμένεται να καταστήσει δύσκολη και δαπανηρή την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 80% πληρότητα πριν από το χειμώνα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να αυξήσει τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, να συνεχίσει να καίει άνθρακα τα επόμενα χρόνια – αμβλύνοντας, συχνά, τους ως τώρα φιλόδοξους «πράσινους» στόχους - και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινότητες και ορισμένες βιομηχανίες να διαχειριστούν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα θα είναι πραγματικά κομβικός για το μακροπρόθεσμο μέλλον και θα κρίνει κατά πόσον η ΕΕ θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής ασφάλειας, υπηρετώντας, παράλληλα, τους στόχους της «πράσινης» μετάβασης. Όλα τα ανωτέρω θα αποτελέσουν βασικά θέματα διαλόγου και προβληματισμού και θα συζητηθούν εκτενώς στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ.