«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Στην αναμονή για τα αποτελέσματα

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Στην αναμονή για τα αποτελέσματα
Δευτέρα, 18/07/2022 - 06:44

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες με τους προσωρινούς δικαιούχους και τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή.

Με τον πρώτο καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι προ των πυλών οι δικαιούχοι της επιδότησης για την αντικατάσταση των κλιματιστικών και των άλλων ενεργοβόρων συσκευών –ψυγείων και καταψυκτών- περιμένουν την ανακοίνωση των προσωρινών σε πρώτη φάση αποτελεσμάτων.

Η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων έχει κλείσει από τις από τις 8 Ιουλίου, μετά από μια ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε και μέχρι τις 11 Ιουλίου παρέμενε ανοιχτή μόνο για διορθώσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του allazosyskevi.gov.gr η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων είναι επτά ημέρες μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Η καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2022 και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συσκευής προς ανακύκλωση είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή και η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις συσκευές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις ιδιαίτερα στα κλιματιστικά το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε τη ρύθμιση που επιφέρει και μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες. Πάντως στην αγορά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος, καθώς η πρώιμη ανακοίνωσή του από τον περασμένο Ιανουάριο πάγωσε την αγορά ενώ όσο περνάει ο καιρός χάνεται η εποχικότητα κυρίως για τα κλιματιστικά.

Όπως αναφέρουν στο iEnergeia.gr παράγοντες της αγοράς όσο πάμε προς τον Σεπτέμβριο και με δεδομένες τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται οι καταναλωτές είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει απώλεια αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «είναι πιο πιθανό να πει κάποιος τώρα έχω μπροστά μου τα έξοδα για τα σχολικά και να αποφασίσει να μην κάνει χρήση του voucher».

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή

Πάντως, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες με τους προσωρινούς δικαιούχους που θα επιλεγούν μεταξύ των περίπου 900.000 αιτήσεων με βάση τη μοριοδότηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα διάστημα επτά ημερών για την υποβολή ενστάσεων και θα ανακοινωθούν οι τελικοί δικαιούχοι. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβανοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Θα επιλέξουν τη συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν και θα απευθυνθούν στο κατάστημα που επιθυμούν επιλέγοντας από το μητρώο συσκευών το κατάλληλο μοντέλο.

Ο έμπορος θα δεσμεύσει την αντίστοιχη επιταγή για το προϊόν που θα επιλεγεί και μετά από αυτό μπορεί να γίνει η πώληση ή η παραλαβή προς ανακύκλωση. Δεν είναι απαραίτητο η παραλαβή για την ανακύκλωση να γίνει πριν την παραλαβή της νέας συσκευής. Μπορεί να γίνει και λίγες ημέρες αργότερα αφού όμως υπάρχει η πιστοποίηση στην πλατφόρμα του τεχνικού ότι η συσκευή είναι άρτια και ότι πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/07/2022 - 06:49