Fuel Pass 2: Πότε ανοίγει η είσοδος στο voucher.gov.gr

Fuel Pass 2: Πότε ανοίγει η είσοδος στο voucher.gov.gr
Δευτέρα, 18/07/2022 - 12:01

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο voucher.gov.gr για το Fuel Pass 2 και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό από τις αρχές Αυγούστου.

Τελευταίες μέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στον ιστότοπο voucher.gov.gr για το Fuel Pass 2 και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό από τις αρχές Αυγούστου.

Ο δεύτερος κύκλος του επιδόματος βενζίνης θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.

H πληρωμή θα γίνει άμεσα μετά την αίτηση, το πολύ μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Από το το Fuel Pass 2 θα επωφεληθούν συνολικά 3,1 εκατ. δυνητικοί δικαιούχοι από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Στον πρώτο γύρο του Fuel Pass τον Απρίλιο, η πλατφόρμα άνοιξε στις 26 Απριλίου με τα πρώτα ΑΦΜ και σε λιγότερο από μία εβδομάδα, είχε ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ.

Fuel Pass 2: Οι δικαιούχοι

Η επιδότηση για τα καύσιμα που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα).

Έτσι για το ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ.

Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Τα συνολικά ποσά της επιδότησης διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος.

80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.

100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.

60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα

70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.

Fuel Pass 2: Πώς βγάζω ψηφιακή κάρτα

Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου και μόνο με την ψηφιακή κάρτα μπορούν οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν τα υψηλότερα ποσοστά. Διαφορετικά πέφτουν στα 65 ευρώ κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Στη χρήση της ψηφιακής κάρτας στρέφει τους καταναλωτές το υπουργείο δίνοντας bonus για τη χρήση της. Όποιος δεν κάνει χρήση της θα λάβει 15 ευρώ λιγότερα.

Αν τα χρήματα μπουν στη ψηφιακή κάρτα τότε μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο για βενζίνη. Αν μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου θέλει ο δικαιούχος, ακόμη και για τρόφιμα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την ψηφιακή κάρτα. Δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, παρά μόνο για καύσιμα.

Τα ποσά της επιδότησης για το Fuel Pass 2 έχουν ως εξής:

Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή

80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας

65 ευρώ χωρίς κάρτα στον τραπεζικό λογαριασμό

Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα:

100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας

85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσικλέτες:

60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό

70 ευρώ με ψηφιακή κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία έκδοσης της κάρτας Fuel Pass

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα

2. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό

– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

– Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Πώς βγάζω ψηφιακή κάρτα

Ψηφιακή κάρτα μπορείτε να βγάλετε από τη VIVA ή από την ALPHA BANK.

Επιλέξτε πάροχο

Όταν σας ζητηθεί να επιλέξετε πάροχο, μπορείτε να επιλέξετε την Alpha Bank.

Στη συνέχεια επιλέγετε ένα από τα παρακάτω:

Την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Την πίστωση του ποσού σε καταθετικό λογαριασμό στην Alpha Bank στον οποίο είστε δικαιούχος.

Εάν επιλέξετε την έκδοση άυλης κάρτας, δεν είναι απαραίτητο να είστε ήδη πελάτης της Alpha Bank.

Ακόμη ένα ζήτημα προέκυψε στο πρώτο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων με εκείνους που επέλεξαν την πίστωση σε smartphone προκειμένου να λάβουν το «μπόνους» των έξτρα 5 ευρώ της επιδότησης καυσίμων, όμως το κινητό τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το smartphone ενός συγγενικού προσώπου.