Το στοίχημα των αμφίδρομων ροών φυσικού αερίου και ο ρόλος της Ελλάδας

Το στοίχημα των αμφίδρομων ροών φυσικού αερίου και ο ρόλος της Ελλάδας
Τρίτη, 16/01/2024 - 06:44

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα υπουργική διάσκεψη όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων θεμάτων και το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού και των ροών φυσικού αερίου.

Το στοίχημα των αμφίδρομων ροών βρίσκεται επίκεντρο των χωρών του Νότου. Πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την προώθηση των έργων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθεί ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Τη συνάντηση εκείνη την είχε οργανώσει ο ΔΕΣΦΑ με τη συμμετοχή των εταιρειών Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και EUSTREAM (ως παρατηρητή), οι οποίες διαχειρίζονται τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, αντίστοιχα. Στο μεταξύ αυξημένο ενδιαφέρον για τις κινήσεις που αποσκοπούν στην ασφάλεια εφοδιασμού δείχνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC).

Καρπός του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι η υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Να σημειωθεί μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπεγράφη μεταξύ των εταιρειών ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα), Βulgartransgaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Βουλγαρία) και Gastrade (Ελλάδα) με σκοπό την αμοιβαία συνεργασία τους για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, που θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από Βορρά προς Νότο και από Νότο προς Βορρά. Το πλαίσιο συνεργασίας που ορίζεται από το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.