Energean Oil & Gas: Υπό διαρκή περιβαλλοντική παρακολούθηση οι εγκαταστάσεις στην Καβάλα

Energean Oil & Gas: Υπό διαρκή περιβαλλοντική παρακολούθηση οι εγκαταστάσεις στην Καβάλα
Τετάρτη, 06/12/2023 - 06:23

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης της Energean Oil & Gas πραγματοποιούνται καταγραφές σχετικά με την ποιότητα της ατμόσφαιρας και των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.

Μπορεί στις χερσαίες και υπεράκτιες εγκαταστάσεις της Energean Oil & Gas στη Νέα Καρβάλη Καβάλας να μην έχει λάβει χώρα παραγωγική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και δοκιμαστικής λειτουργίας. Στη βάση αυτή, η εταιρεία υποχρεούται να εκδίδει έκθεση περιβαλλοντικής παρακολούθησης και επίδοσης.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης της Energean Oil & Gas πραγματοποιούνται καταγραφές σχετικά με την ποιότητα της ατμόσφαιρας και των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Κατά τη διάρκεια του προηγουμένου χρόνου πραγματοποιήθηκαν συνεχείς μετρήσεις χωρίς διακοπή, από τις οποίες δεν προέκυψαν τιμές υψηλότερες των επιτρεπόμενων ωριαίων και ημερήσιων ορίων για το διοξείδιο του θείου.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία τρέχει προγράμμα ελέγχου διαρροών αερίων με τη χρήση αναλυτών εντοπισμού διάχυτων πτητικών και τοξικών ουσιών. Συνεχείς έλεγχοι πραγματοποιούνται από τους χειριστές των μονάδων της εγκατάστασης για την εύρεση διαρροών από γραμμές αερίου, φλάντζες, αντλίες με όργανα χειρός ανίχνευσης μειγμάτων εκρηκτικών αερίων.

Επίσης, στις μονάδες της εγκατάστασης υπάρχουν εγκατεστημένοι αναλυτές εκρηκτικών μειγμάτων και τοξικών αερίων οι οποίοι όταν ενεργοποιηθούν σημαίνουν συναγερμό στον θάλαμο ελέγχου, που με τη σειρά του δίνει εντολή στο τμήμα συντήρησης των εγκαταστάσεων για περιστολή αυτών.

Από τρεις γεωτρήσεις στο βάθος εύρεσης του υδροφόρου ορίζοντα, πλησίον της παράκτιας ζώνης λαμβάνονται δείγματα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης. Οι ετήσιες αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικά εργαστήρια όπως ορίζεται στους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης και βρέθηκαν κάτω των ορίων της νομοθεσίας.

Τέλος, σε σχέση με τα οξείδια του αζώτου (NOx) ο καθορισμός του ορίου εκπομπής από τους λέβητες της Energean Oil & Gas βρίσκεται υπό θεσμική παρακολούθηση και η εταιρία έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο.