Γρεβενά: Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Γρεβενά: Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου
Τρίτη, 28/11/2023 - 09:22

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά από τη ΔΕΠΑ Υποδομών (Όμιλος Italgas) το έργο κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη των Γρεβενών, παρέχοντας στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πιο οικονομική, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.

Η ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Γρεβενά, με κύριο του έργου τη ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών), έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και το ενδιαφέρον των καταναλωτών που επιθυμούν να συνδεθούν με το δίκτυο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 400 συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο, στις οποίες περιλαμβάνονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και δημοτικά κτήρια όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, το Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών «Μίλτος Τεντόγλου», το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών, καθώς και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

H έλευση του φυσικού αερίου σηματοδοτεί σημαντικά οφέλη για την πόλη των Γρεβενών, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και υποστηρίζεται η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, αποκτώντας πρόσβαση σε μια εύχρηστη, μετρήσιμη, οικονομική και αδιάλειπτα διαθέσιμη πηγή ενέργειας που θα τους εισαγάγει στη νέα ενεργειακή εποχή.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συνεχίζει την ανάπτυξη προηγμένων και καινοτόμων δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια, ικανών να παρέχουν -με την έκδοση του σχετικού νομοκανονιστικού πλαισίου- ποικίλες μορφές βιώσιμης ενέργειας. Τα δίκτυα που κατασκευάζονται σήμερα για τη διανομή φυσικού αερίου θα είναι ικανά να παρέχουν ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μακροπρόθεσμα, μείγματα αερίων που περιλαμβάνουν υδρογόνο. Αυτές οι υποδομές συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει να καλύψει τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες των καταναλωτών κάθε κατηγορίας για «πράσινο» ενεργειακό εφοδιασμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή μετάβαση.

Το έργο στα Γρεβενά προβλέπει επενδύσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020). Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή 33 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στους καταναλωτές -με εικονικό αγωγό- μέσω της τεχνολογίας του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 600 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της όχλησης της τοπικής κοινωνίας.

Οι ενεργειακές υποδομές στα Γρεβενά, καθώς και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και η Φλώρινα, αποτελούν ορόσημο για τις επενδύσεις που η ΔΕΠΑ Υποδομών σκοπεύει να υλοποιήσει στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas, η ΔΕΠΑ Υποδομών επεκτείνει τη διανομή του φυσικού αερίου ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, συμβάλλοντας έτσι στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης, μεβιώσιμααποτελέσματα για το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία.