Ολοκληρώθηκε παρουσία του ΥΠΕΝ η ημερίδα ΕΑΓΜΕ-ΣΕΓ για την αξιοποίηση των Ελληνικών Ορυκτών Πρώτων Υλών

Ολοκληρώθηκε παρουσία του ΥΠΕΝ η ημερίδα ΕΑΓΜΕ-ΣΕΓ για την αξιοποίηση των Ελληνικών Ορυκτών Πρώτων Υλών
Παρασκευή, 24/11/2023 - 11:35

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) η ημερίδα με θέμα «Στρατηγική Ανάπτυξης και Αξιοποίησης των Ελληνικών Ορυκτών Πρώτων Υλών» που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ), υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Την ημερίδα προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης, ο οποίος αφού τόνισε την καθοριστική συμβολή της ΕΑΓΜΕ στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της χώρας, έδωσε τον λόγο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα στην Υφυπουργό κα. Αλεξάνδρα Σδούκου και στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, οι οποίοι και τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, τόσο η κα. Σδούκου, όσο και ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η επένδυση στον ορυκτό πλούτο της χώρας και στις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασαν τη βούληση για ενίσχυση της θεσμικής δραστηριότητας της ΕΑΓΜΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ κ. Κων/νος Σάλτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, ο Αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Ευθύμιος Σπυρίδης, καθώς και η Ευρωβουλευτής κα. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ακολούθησαν εισηγητικές παρεμβάσεις και στρογγυλή τράπεζα συζήτησης από επιστήμονες ερευνητές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της εξορυκτικής βιομηχανίας (Π. Τζεφέρης, Ι. Ζαφειράτος & Μ. Λάμπου-ΥΠΕΝ, Ν. Αρβανιτίδης-ΣΕΓ, Σ. Κίλιας-ΕΚΠΑ, Ν. Κούκουζας-ΕΚΕΤΑ, Κ. Γιαζιτζόγλου & Χ. Καβαλόπουλος-ΣΜΕ, Ε. Βαγκλή-Ελληνικός Χρυσός, Σ. Ζαΐμης-IMERYS, Γ. Μπουρμάς-Ελληνική Λευκόλιθοι), ενώ αναλυτική παρουσίαση για την ερευνητική δραστηριότητα των Ορυκτών Πρώτων Υλών της ΕΑΓΜΕ στη χώρα παρουσίαση ο Διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης.