Σε τεντωμένο σχοινί προμήθεια και τιμές φυσικού αερίου

Σε τεντωμένο σχοινί προμήθεια και τιμές φυσικού αερίου
Τρίτη, 10/10/2023 - 06:21

H Chevron δήλωσε χθες ότι με εντολή του Ισραήλ διέκοψε την παραγωγή στην υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου Tamar στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτινάχθηκαν μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών και του εφοδιασμού της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκε έως και 9,7%, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF ξεπέρασε χθες και τα 43 ευρώ. Η επισκευή του αγωγού στην περιοχή της βαλτικής μπορεί να διαρκέσει μήνες δήλωσε ο Φινλανδός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου Gasgrid.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες συντήρησης στο νορβηγικό κοίτασμα Skarv παρατάθηκαν, γεγονός που προκάλεσε μείωση στις αποστολές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές λειτουργίας, ιδιαίτερα στα πεδία Troll και Skarv, έχουν διαταράξει την αγορά. Ακόμα ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχία είναι η μείωση στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ εξαιτίας των εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Μεξικό.

Παράλληλα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διατηρήθηκαν στα ύψη εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης ζήτησης όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF φυσικού αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων μηνών. Η υψηλότερη το τελευταίο 5μηνο. Όμως τα υψηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων και η προοπτική ήπιων θερμοκρασιών συγκράτησαν τις τιμές.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron στην Αυστραλία ειδοποίησαν χθες τη διοίκηση ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες, γεγονός που αύξησε την ανησυχία για διαταραχή στον εφοδιασμό και αύξηση των τιμών. Υπάρχουν επίσης φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή λόγω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. H Chevron δήλωσε χθες ότι με εντολή του Ισραήλ διέκοψε την παραγωγή στην υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου Tamar στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου της Γαλλίας υποστήριξαν ότι η χώρα θα πρέπει να έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου. Θα χρειαστούν σημαντικές εισαγωγές LNG και περαιτέρω εισαγωγές από την Ισπανία, μαζί με έξυπνη διαχείριση αποθήκευσης και σχετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης. με την περσινή.