Πετρέλαιο: Τρομάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές το χειμώνα

Πετρέλαιο: Τρομάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές το χειμώνα
Παρασκευή, 08/09/2023 - 11:01

Ξεφεύγουν οι τιμές στο πετρέλαιο και όλα δείχουν έναν δύσκολο χειμώνα. Τι λένε οι αναλυτές.

Ξεφεύγουν οι τιμές στο πετρέλαιο και όλα δείχουν έναν δύσκολο χειμώνα. Μάλιστα οι αναλυτές βλέπουν ότι θα συνεχιστεί το ράλι των τελευταίων ημερών. Συνέχεια στο ράλι των τελευταίων ημερών στις τιμές του πετρελαίουβλέπει η UBS, εκτιμώντας ότι στο τέλος του χρόνου το Brent θα βρίσκεται στα 95 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 91 δολάρια το βαρέλι.

Την εκτίμηση αυτή στηρίζει σε μια σειρά από δεδομένα, ξεκινώντας από την υποστήριξη που παρέχει στις τιμές η παράταση των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ και πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε και η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν πάνω από 100 δολάρια το 2024, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν ανακόψουν τις περικοπές στην παραγωγή.

Η Goldman Sachs τώρα βλέπει δύο κινδύνους που μπορεί να ανεβάσουν την τιμή έως και τα 107 δολάρια.

Πρώτον, η Goldman Sachs αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα είναι κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να προσθέσει 2 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι.

Δεύτερον, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις υποθέσεις της για την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι εσφαλμένες εάν συνεχιστούν οι παρατάσεις της μείωσης του ΟΠΕΚ+.

Αύξηση στα καύσιμα, αύξηση και στη θέρμανση

Η ανοδική πορεία στην τιμή των καυσίμων μοιάζει ασταμάτητη καθώς πλέον και στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή της βενζίνης έχει σπάσει το «ψυχολογικό φράγμα» των 2 ευρώ. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο κίνησης έχει μέση τιμή τα 1,77 ευρώ το λίτρο δίνοντας έτσι μία εικόνα για το που θα κινηθεί η τιμή και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η περίοδος για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ανοίγει κι επίσημα στις 15 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, αναμένεται να αρχίζει από το 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο.