Αλλάζω Συσκευή: Η προθεσμία επιδότησης για τους νέους δικαιούχους

Αλλάζω Συσκευή: Η προθεσμία επιδότησης για τους νέους δικαιούχους
Κυριακή, 18/06/2023 - 07:03

Τρέχουν κανονικά οι επιδοτήσεις αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Τρέχουν κανονικά οι επιδοτήσεις αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Στο πρόγραμμα που έκανε «πρεμιέρα» έναν χρόνο πριν εντάχθηκαν άλλοι 44.660 δικαιούχοι πριν από λίγες μέρες από τη δεξαμενή των επιλαχόντων. Με την ένταξη των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.

Όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα και πήραν επιταγές επιδότησης στις αρχές Ιουνίου έχουν διορία έως 6 Σεπτεμβρίου για να τις εξαργυρώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής. Προϋποθεση για την επιδότηση είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των συσκευών που αντικαθίσταται και οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Το ποσοστό επιδότησης είναι με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια όπως το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.