Bloomberg: Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο

Bloomberg: Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο
Unsplash
Παρασκευή, 24/03/2023 - 18:09

Στο φυσικό αέριο επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς οι τιμές πέφτουν σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβαρύνοντας όπως όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό είναι εμφανέστερο κυρίως στη βιομηχανία διύλισης, η οποία εναλλάσσεται πιο εύκολα μεταξύ των πρώτων υλών που κυμαίνονται από φυσικό αέριο έως μαζούτ. Τα ολλανδικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάρτιο σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου για φέτος, ενώ και τα στοιχεία του γαλλικού και του ισπανικού δικτύου φυσικού αερίου μαρτυρούν ότι η ζήτηση των διυλιστηρίων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης θα είναι κρίσιμη και για το πώς θα προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δεύτερου χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πέρα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, από περίπου 43 ευρώ τώρα, και να εξαφανίσει τα αποθέματα, σύμφωνα με τη σουηδική SEB. Είναι μια άποψη που συμμερίζεται και ο Όμιλος Vitol, από τους μεγαλύτερους traders φυσικού αερίου.

«Ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες πέρυσι μετατοπίστηκαν από το φυσικό αέριο στα καύσιμα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies. «Φέτος περνούν πάλι από το ντίζελ στο φυσικό αέριο, επομένως δημιουργείται πρόσθετη ζήτηση».

Καλό δείκτη της ανάκαμψης παρέχουν επίσης τα πετροχημικά εργοστάσια, επειδή μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, σύμφωνα με την Energy Aspects.

Άλλοι κλάδοι έντασης αερίου θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς η μείωση της ζήτησης είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και όχι της αλλαγής καυσίμου.