Τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της ανακοίνωσε η BP

Τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της ανακοίνωσε η BP
Τρίτη, 07/02/2023 - 11:25

Μετά τη Shell και την ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα, τη σκυτάλη έχει η BP η οποία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Κέρδη ρεκόρ για τον ενεργειακό κολοσσό της BP αανακοίνώθηκαν σήμερα από την εταιρεία μετά την άνοδο των τιμών τουπετρελαίουκαι τουφυσικού αερίουτην περασμένη χρονιά, συνέπεια τηςεισβολής της Ρωσίαςστην Ουκρανία.

Τα κέρδη της εταιρείαςυπερδιπλασιάστηκαν, αγγίζοντας το ποσό των 27,7 δισ. δολάρια το 2022, σε σύγκριση με 12,8 δισ. δολαρίων το 2021.

Tο τελευταίο τρίμηνο του 2022, η BP σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Ο επικεφαλής της BP Bernard Looney, απαντώντας σε ερώτηση για περισσότερη φορολόγησή τους, δήλωσε ότι η βρετανική εταιρεία «βοηθά στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος και επενδύει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Μάλιστα η εταιρεία του θα επενδύσει έως και 8 δισ. δολάρια για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και επιπλέον 8 δισ. για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας», ενώ ανέφερε πως θέλει να διασφαλίσει πως μέρος των κερδών, θα επιστραφούν στους μετόχους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η Shell έχει καταγράψει κέρδη σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων,η Exxon Mobil κέρδη 56 δισ. για το 2022, ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεταιη ανακοίνωση και της γαλλικής TotalEnergies ενώ συνολικά,οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης αναμένεται να έχουν κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων,για το 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/02/2023 - 13:56