Τελετή ανάμματος φλόγας φυσικού αερίου στην Τρίπολη

Τελετή ανάμματος φλόγας φυσικού αερίου στην Τρίπολη
Τετάρτη, 25/01/2023 - 12:22

Η Τρίπολη υποδέχθηκε το φυσικό αέριο με μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος άναψε συμβολικά την φλόγα που σηματοδοτεί την έναρξη τροφοδότησης της περιοχής με το πλέον καθαρό και οικονομικό ενεργειακό προϊόν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του 2ου Λυκείου Τρίπολης, που είναι το πρώτο κτίριο της πόλης που θερμαίνεται πλέον με φυσικό αέριο, γεγονός που υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων.

«Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και την οικονομία τις επόμενες δεκαετίες» είπε στην ομιλία του οΥπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκαςσημειώνοντας ότι «τα δίκτυα αυτά δεν είναι δίκτυα που σε 10-15 χρόνια θα είναι άχρηστα, αλλά για μια υποδομή που σε λίγα χρόνια θα μεταφέρει και ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050».

Ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Κώστας Βλάσης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα έργο που για πολλά χρόνια έμοιαζε άπιαστο όνειρο, μια πολύ σημαντική επένδυση που προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου» και συμπλήρωσε «ότι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Αρκαδίας είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμηςυπογράμμισε «ότι η τοπική κοινωνία επιθυμούσε πάνω από 20 χρόνια την έλευση του φυσικού αερίου», επισημαίνοντας «ότι πρόκειται για μια περιοχή με δύσκολες καιρικές συνθήκες, τη χειμερινή περίοδο. Η Βιομηχανική Περιοχή και οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τζιούμης «ζητούσαν φυσικό αέριο για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους» γεγονός που επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Γιάννης Τρουπής, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός.

Εκ μέρους της HENGAS ο σύμβουλος διοίκησης κ. Νικόλαος Κουτσογιάννηςευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ώστε η Τρίπολη να τύχει του ευεργετήματος της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο: τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον υπ. Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Επιπρόσθετα, στάθηκε στην προκήρυξη δράσης του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου απευθυνόμενη στους καταναλωτές της Κορίνθου και της Τρίπολης για την επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης με σύγχρονα, ασφαλή και οικονομικά συστήματα φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης τα νοικοκυριά της Τρίπολης και της Κορίνθου θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 100%, ενώ συνδυαστικά με την προσφορά της HENGAS για μηδενικά τέλη σύνδεσης μέχρι το τέλος του 2023 οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα με μηδενική έως ελάχιστη επιβάρυνση να εγκαταλείψουν τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να επωφεληθούν οικονομικά. Τέλος, απευθυνόμενος στον τεχνικό κόσμο της Τρίπολης τόνισε πως η HENGAS θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να διασφαλιστεί με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο η μετάβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο φυσικό αέριο. Στο προσεχές διάστημα με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου θα διοργανωθεί ενημερωτικό σεμινάριο επί θεμάτων ασφαλείας στα δίκτυα και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις εξοπλισμού φυσικού αερίου, καθώς και επί θεμάτων που αφορούν την πρόσκληση του ΕΣΠΑ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.